Lakjunk jól!

Milyen a stílusom?

Újságokból, interneten elképesztő ütemben áradnak a felénk, borítanak el a tökéletes lakásokról szóló bemutatók, gyönyörű szobarészletek.

Két vidám, színes nappali, de melyik vagyok én?

Az igazi kérdés, hogy vajon ezek a mintaképek szebbé teszik-e otthonainkat? El tudjuk-e dönteni, mi tetszik nekünk? Segít megtalálni a saját stílusunkat? Vagy teljesen összezavar?

Mit tegyünk, ha papíros vagy elektronikus mappákban, on-line ötletgyűjtő oldalakon (pl. Pinterest) több száz kedvenc képünk van helyiségenként?

És ha esetleg sejtem, hogy milyen a stílusom, vajon meglátom-e egy másikban is a harmóniát? Rájövök-e, hogy egy új megközelítés esetleg jobban szolgálná az otthonunk és a bent lakó(k) érdekeit?
Tökéletes terek. A fürdő rögtön kellene, az étkező túl hideg nekem. Most még.

Kevés kivételtől eltekintve általában egy saját otthonunk van, amit berendezhetünk. Ez lehet akár egy szoba, konyha, fürdő. De a lottónyerteseket és egyéb dúsgazdagokat, vagy a sajnos ritkábban előforduló népes családokat leszámítva általában van egy nappalink, konyhán, étkező(részünk), hálószobánk – ezek sokszor nem is külön térben – , gyerekszobánk (ebből esetleg több), a szerencsések még dolgozó és/vagy vendégszobát is birtokolnak. Mindehhez minimum egy, sok esetben két fürdő is tartozik. És egy előszoba, plusz néhány közlekedő és esetleg kiszolgáló helyiségek (kamra, gardrób, háztartási helyiség).

Tehát ekkora területen valósíthatjuk meg lakberendezési álmainkat.

Amióta többet foglalkozom lakberendezéssel rengeteget változott a ízlésem. Egyre jobban érdekelnek a tiszta megoldások. Az itthon még mindig olyan divatos country, vintage, shabby chic, provanszi otthonokat egyre inkább fárasztónak, nehézkesnek, sokszor giccsesnek találom.

A minimál továbbra sem vonz, azonban a lakás folyamatos dekorálása mindig is taszított. (Hogyan fér vajon össze a fenntarthatóság, a környezettudatos életmód azzal, hogy időszakos vacakokkal – karácsonykor adventi dekor, húsvétkor nyuszidekor, stb. – nyomjuk tele a házat? És utána? Tároljuk? Kidobjuk?).
A tér csodás, a betonpadló talán jöhetne, a bútorok retró elemeit nem kérném, és néhány puhább, otthonosabb, hagyományosabb tárgy biztosan kellene.
Na azért egy ilyen hálót biztos nem utasítanék el!

Azt a fogalmat különösen utálom, hogy aktuális lakástrend, hiszen a berendezés elemeit nem dobjuk ki a trendváltozással, ugye?. Érdemes lenne tartós alapberendezést venni és kisebb felújítással, átrendezéssel frissíteni. Akinek van tárolási lehetősége, némileg szabadabban tudja lecserélni a bútorokat – nem kell mindig újat venni, csak lemenni a pincébe és kicsit keresgélni!

 

Ebben a posztban nem lesz stíluskalauz, abból van számtalan az interneten, keressünk a jó öreg Google-n, “lakberendezési stílusok” keresőszóval. A képtalálatok között is órákig csemegézhetünk.
vidéki stílus

 

nagypolgári
ipari, loft
bauhaus

 

modern stílus
skandináv
provanszi
shabby chic

 

toszkán
vintage
És ami most nagyon bejön: az amerikai midcentury modern:
Living-Room1

 

Hogyan találd meg a stílusod?

 • Mérd fel hol élsz! A hazai lakásállománynak csak kisebb része képvisel jelentős építészeti értéket: nagypolgári bérlakások, század közepe előtt épült villák, bauhaus épületek, illetve igényesen épült modern házak, lakások. Ha ilyenben élsz kövesd a stílust, játsszál vele. Ha nem, legyél mértéktartó: a kevesebb mindig több! Kevés nevetségesebb van, mint provance a tizediken, nagypolgári berendezés a 2,65-ös belmagasságnál, habos stukkók az új építésű lakásban.
Szép szoba. Kinek van ilyen tér otthon?
 • Mérd fel reálisan az anyagi lehetőségeidet! Komolyan elkeseredtem, mikor láttam, hogy az “Álmaim otthona” c. oldalt hányan követik! Medence a hatalmas teraszon, fehér homok, vacsora a 100. emeleten NYC, luxusvillák Kaliforniában. stb. Olyan szerintem senkinek nem lesz. Ha ezeket nézegetjük minta gyanánt inkább messzebb, mint közelebb jutunk a jó megoldáshoz. De lehet remek két szobád, ahol mindenhová örömmel nézel!
 • Legyél nyitott! Fontos, hogy a saját stílusunktól függetlenül észrevegyük, ha egy tér tökéletesen össze van rakva. Innen már csak egy lépés, hogy nyissunk is új megoldások felé.
 • Ne inspiráló képeket nézz, inkább inspiráló valódi otthonokat! Nagyon fontos azt látni, ahogy a teljes tér összeáll! Ez nem zárja ki a különösen hangulatos sarkok tervezését, de a sokféleség káoszhoz is vezethet. Nem tudsz megvalósítani 100 cuki ötletet egy térben. Akkor sem, ha az 200 négyzetméter.
Forrás
 • Ki sokat markol, keveset fog! Egy jó lakásnak sosem hangsúlyos minden eleme. Nem lehet a lakás minden pontja dizájncsoda. Valahol lakni is kell. Rengeteg cikk foglalkozik a jó hangsúlyokkal. Ráadásul a lakás nem kiállítás, nem kell mindenhová látnivaló. Hagyd megnyugodni a szemet. Ha cementlapot akarsz használni a konyhában, akkor válaszd a legegyszerűbb bútort és halvány falakat, semleges textileket, hogy látsszon a gyönyörű burkolat.
 • Tudjad mire használod a lakást, és ahhoz keress a térbe illő, funkcionális berendezést. Utána lehet stílusban megfelelő darabokat keresni. Hiába lesz tüneményes a dolgozósarok, ha a vaterán lőtt, száz éves széken ülve leszakad a hátad munka közben!
 • Ha nem tudod milyen legyen, ne gondold, hogy az eklektika fogja megoldani a problémát! Az a legkeményebb dió. Egy jó eklektikus lakás berendezéséhez kell a legnagyobb gyakorlat és feltehetően jelentős anyagi erő is. Ne reméld, hogy az IKEA akciós, a házilag lemázolt lomi, és a régi saját automatikusan egy fantasztikus enteriőrré fog összeállni. Lehet, hogy szomorúan szedett-vedett lesz!
 • Ha bizonytalan vagy mindig válaszd kiindulásként az egyszerű megoldásokat! Fehér fal és világos színek, semlegesebb textilek, sima vonalú bútorok, szimmetria. Innen lehet majd továbblépni: a bézs szőnyeg helyett veszel  egy gyönyörű kilimet, az már adja egy új, színesebb függöny színét, bátorságot merítesz az éjjeli szekrény átfestéséhez, ráadásul rájössz, hogy remek fotóid vannak, amikkel teljesen fel fogod dobni a szobát. Tehát a tiszta lap lassan megtelik karakterrel.
Unalmas ugye? Pedig nem. Ebből a konyhából még bármi lehet!
Ne felejtsd el: a lakás szolgál minket és nem mi a tökéletes álomotthont! Nem jó, ha az otthonunk kialakítása, a tárgyak megvétele öncélú, ha erőnkön felül kell ehhez teljesíteni. Az igazi, emlékezetes otthonok sosem ettől, hanem a benne lakóktól, a vendégszeretettől lesznek felejthetetlenek.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says:

  Köszönöm a tippet, amúgy számtalan olyan oldal van, amik inspiráló, valódi és kortalan lakásokat mutatnak be. Ahogy ebbe a kategóriába tud tartozni a skandináv, holland, stb. valódi lakások jórésze is. És persze, a lakberendezési divatok változnak, az ikonikus darabok, azaz a jó dizájn pedig tartja magát.

 2. Lola Montez says:

  Egy dologban egyetértek: ne az élettelen, a lelketlenségig precízen megkomponált stílusok és terek alapján és lakberblogokról inspirálódjon az ember!
  Valódi otthonokat keress, ha tudsz élőben is… Bíztatásért meg nézd a theselby.com-ot, hogy mitől is költözik az tthonosság meg a lélek/nyugalom a lakásba.

  (Utsó komment a cikkírónak a “magas lóról”: majd az amerikai midcentury modern is lecseng, amint vége a Mad Men korszaknak..:) )


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!