Lakjunk jól!

Mindjárt advent - készüljünk együtt!

Aki régebb óta olvassa ezt a blogot, biztos nem csodálkozik, hogy itt nem lesz karácsonyi dekorötletekhez bejegyzés-özön. Még mindig nem hiszek a dekorációban. A karácsonyi ünnepek nálunk adventtel kezdődnek, ami idén december 1. És hagyományos család vagyunk, ezért elsősorban belül készülünk, a lakásnak erre csak a takarítás frontján lesz nagy szüksége.

betlehem

Azért természetesen a gyerekek nem maradnak külső ráhangolódás nélkül, mert adventi koszorú és adventi naptár mindig van, sőt az ajtódíszt is kedveljük. Módjával még egy-egy szép dísz is bekerül a lakásba.

Ami most már aktuális, hiszen egy hetünk van arra, hogy elkészítsük: az adventi koszorúnak és naptárnak december 1-én a helyén kell lennie.

Ez a hagyományos megoldás, de ennél kicsit modernebbet szeretnénk!

Ez a hagyományos megoldás, de ennél kicsit modernebbet szeretnénk!dekorella3 

Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét egy német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. A gyerekek számára biztosan érdekes lenne minden nap egy gyertyát meggyújtani, evvel együtt a kevesebb itt is több: a várakozásba beletartozik az is, hogy egy hetet kell várni az eggyel több gyertyára!

gyertyak

Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Nálunk a koszorút a húgom készíti évek óta, de lehet, hogy lassan magam is belevágok, mert egyre inkább körvonalazódik, hogy milyet szeretnénk! Tehát alapvetően követnénk a hagyományokat, azaz jelenjen meg valahogy a lila-rózsaszín, a 3-1, a kör-koszorú jelképek, de azért mai formában, a díszítés pedig legyen minél természetesebb és egyszerűbb!

dekorella_advent

adventi_viragom

 

tartoban

viragom3

adventi koszoru

dekor_mentha

dekorella_advent2

dettydesign1

dettydesign2

inspiracio

mzeskalcs-adventi-koszor-egyszerbb-piros-fehr

napiszemtorna

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

veceguriga

Egy egyszerűbb megoldás a feltépős-édességes modellre

Minden évben elhatározom, hogy csinálok naptárt, de mire felocsúdok, anyukám már megvette a két kommersz darabot a boltban, aminek a gyerekek ráadásul nagyon örülnek.

De ugye az adventi naptárban nem csak csoki-cukor lehet (ti nem őrültök meg attól, hogy az édességtől több-kevesebb sikerrel visszatartott gyerekeitek advent kezdetétől a Mikuláson át, a szaloncukor elpusztításáig egyfolytában cukrot esznek?), hanem vannak remek egyéb lehetőségek is a közös várakozásra!

  • Például lehet jócselekedet kártyákat rejteni a napok mögé – minden családtagnak egyet – aztán este ki lehet találni, ki miben volt különösen jó, de akár dicsekedni is lehet a jósággal!
  • Lehet rövid történetet, szép gondolatot elrejteni minden napra, a barátaim ezt csinálták: anyuka minden nap a reggelihez egy személyes idézetet készített a kamasz fiainak – és nagyra értékelték!
  • Lehet jóságlisztet gyűjteni, amiből karácsonyra kalácsot süt a család – hallottam olyan esetről, hogy a nagycsaládban olyan sok gyűlt, hogy másoknak is sütöttek belőle!

Tehát nálunk idén lesz a csokis naptár, meg egy nem materiális kincseket rejtő s.k., természetesen nagyon egyszerű kivitelben gondolkozom!

boritekfa

muffin

Egy ilyet rögtön megcsinálnék, csak jöjjön szembe egy 24-es muffinsütő!

adventi

akasztos

csipesz2

csipeszes

Mondjuk ezeket nem értem: néhány napon nem volt érdeklődés?

boritek

gyufas

angyalszarny

1477384_688473667853095_1776183919_n

Képek forrás: dekorella, dekor és mentha, detty design, otthon vidéken, inspiráció

Hidd el, nem a tökéletes kivitel, az egyedi megoldás számít, hanem a közös készület! De ha van egy jó megoldásod, mindenképpen küldd: lakasszabo@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!