Lakjunk jól!

Napfényes panelfürdő

A teljesen átalakított panellakásunkban (előzmények 1. 2. 3. 4. 5. 6.) már csak a fürdőszoba és a vécé vár felújításra. Mivel a panelfürdők átalakításáról már készült egy hosszabb poszt, ezért az általános szabályokról most már nem írnék, csak a konkrét helyiségekre koncentrálunk (a lenti alaprajzon 4. számmal jelölt fürdő és 5. számú vécé):

niki_kaposvar

A fürdő mérete 150×220 cm, ami aprócska ugyan, de a megszokott panelfürdőknél az ablak miatt sokkal kellemesebb.

Mit kell elhelyezni a fürdőben, és mi férhet itt el úgy, hogy a látványra kellemes, használat szempontjából kényelmes helyiség legyen az eredmény?

010-montral-apartment-gepetto

Kell kád, mosdó, és csakis itt tudjuk elhelyezni a mosógépet. A zuhanyzós megoldást nem javasolnám, mert fiatal pár költözik, akik gyereket szeretnének, márpedig ebben az esetben kádra lesz szükség. Általánosságban is azt mondanám, csak akkor szüntessük meg a kádat, ha kifejezetten egyedülálló fiataloknak, idősebbeknek való lakást alakítunk ki – például egy egyszobás kislakást – de még ezekben az esetekben is kifoghatunk olyan komoly érdeklődőt eladásnál, aki a kád hiánya miatt áll el végül a vételtől.

Peter_VALL

furdo_bardos

szines_furdo

videki_furdo

 

Megnéztem a fellelhető ingatlanhirdetések között, milyen a hasonló lakásokban kialakított fürdőszoba – hát innen nem fogunk ötletet meríteni. Tudom, szegény ország, kevésbé tehetős családok, de ez azért mégis elkeserítő! Könyörgöm, el akarják adni, minél jobb árat akarnak érte kapni – nem kellett volna elpakolni mindent és kitakarítani? Igénytelenség, a legfelső szinten. Az ingatlanos pedig végképp szégyellje magát!

pelda3

pelda

pelda2

 

Tényleg nem borzolni akarom a kedélyeket, de álljon itt néhány egyszobás, svéd lakás fürdőjéről készült, szintén ingatlanhirdetésben talált kép: mindegyik helyiség kisebb és rosszabb adottságú, mint ezekben a panelekben! Evvel együtt, itt ez a sztenderd: egyszerű kialakítás és csillogó tisztaság.

sved5

sved2

sved3

sved4

 

Szerencsére az olvasó átalakít, igényes, mai megoldást keres, mit tudunk neki ajánlani?

alap

A fürdő formája miatt válasszon asszimmetrikus sarokkádat, ami az ablak alá, a 150 centi széles falra fekszik fel, és a rövidebb oldalával fordul a mosdó, stb. felé. A kád maximális mérete 150×100 centi lehet. Ez a méret mindenhol kapható, nekünk is volt hasonló, 30 ezer forint alatti áron. Választhatjuk ezt a megoldást, viszont vakarni fogjuk a fejünket, hogyan helyezzük be szépen a mosdód és a mosógépet!

150x100-cm-balos-aszimmetrikus-kad-tartolabbal

A kádat NE előlappal vásároljuk, sokkal szebb lesz burkolattal!

Ha hajlandóak vagyunk többet fizetni a kádért, sokkal jobb megoldásokat találunk, mert nekünk igazán az lenne a jó, ha a kád szélessége nem haladná meg a 90 centit, úgy maradna 130+ centi a mosdó és a mosógép elhelyezésére, amire szükségünk is lesz!

Elsőként nézzük a legkisebb, még használható, formára pedig igencsak kellemes kádat, a Ravak Avocadot. Mérete 75×150 centi. Laktam olyan lakásban, ahol ilyen kád volt, terhesen, 8. hónapban is jól használható volt. Annak, aki a fekve habfürdőzést kedveli kicsit szűkös lesz, de pl. gyerekek fürdetésére kiváló. Az ára is igen borsos, de a látvány magáért beszél:

Copyright RAVAK a.s.

Ravak-avokado-rendszer

foto-z-ravak-profi-2011_stranka_161_obraz_0003111

i-ravak-avocado-160-ch01000000

 

Találtam szaküzlet kínálatában 140×90 centis megoldást is:

M-Acryl_Liza_1_140x90

 

És egy érdekes formájú, szintén takarékos méretű kádat:

m-acryl_linea150x70

A mosdót és a mosógépet úgy tudjuk esztétikusan elhelyezni, ha egy pultba építjük őket, föléjük pedig hatalmas tükör, esetleg piperepolccal kombinált tükör kerül. Természetesen a vízvezetékeket, a mosógép bekötését kell elsőnek kiépíteni, nagyon körültekintően válasszuk ki a szakembert! Ne ezen, inkább a burkolatokon spóroljunk! A tervezésnél ne felejtsük el, hogy a tartószerkezetek is helyet igényelnek, egy ilyen pultos megoldást jellemzően úgy lehet kialakítani, hogy a pult egyik fele egy épített falra van ültetve, a másik felét a falhoz rögzítik, de panelnél elképzelhető, hogy a vésést elkerülendő, ott is kell majd alátámasztás, ami szintén helyet igényel.

Lapzárta után érkezett! Igen ez az, ide a középső elem nem férne be, amúgy erről beszélünk!

Lapzárta után érkezett! Igen ez az, ide a középső elem nem férne be, amúgy erről beszélünk!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tehát elsőként a pultot tervezzük meg, véglegesítjük az elképzelésünket a szakemberrel, és utána lehet kádad választani, a maradék hely függvényében!

Miből készülhet a pult?

Választhatunk laminált konyhai munkalapot, ez a legolcsóbb megoldás. A vizet bírja, de ha ebből is a legolcsóbb kategória jön, nagyon gagyi lesz a végeredmény! A minimum itt is az IKEA Numerar pult, mert viszonylag vastag, szögletes kialakítású, igényes élzárással:

numerar-mnkalap--oldalas__73027_PE189296_S4 numerar-mnkalap--oldalas__81270_PE205900_S4

Ebből van fa pult is, én biztos azt mondom, hogy fürdőbe soha, főleg mosdó mellé, mert a fa nem bírja a vizet, én meg sosem hittem az olyan lakberendezésben, ahol mániává válik a tárgyak ápolása, márpedig fa a fürdőben csak akkor marad meg, ha sosem hagyjuk vizesen!

Ami még könnyen és jobb áron megszerezhető, az a műkő pult, esetleg agglomerát pult, amit méretre fog elkészíteni, igen, egy sírköves! Persze, lakberendezési stúdióban is rendelhetjük, de úgy drágább lesz. Nálunk szürke műkő van a fürdőben, de burkoltuk, viszont most már szabadon hagynám, egy kis ipari feeling kedvéért!

T2 agglo

műkő

És persze lehet dekorbetont is választani, az most nagyon menő, de nem olcsó!

cemento_pulido05_chillartes1 konyhapult

forrás: térkultúra

forrás: térkultúra

Vagy szintén sok pénzért, akár mosdóval egybeöntött corian pultot is választhatunk, bár szerintem ez egy kicsit eltúlzott egy panellakásba. Tény azonban, hogy így egy csapásra a mosdó kérdését is megoldjuk, ráadásul helytakarékos és garantáltan vízzáró módszerrel:

org_akril_p1040003_valyu2_mosdopult corian

Mosdó kiválasztása:

Bármilyen divatos, ha a mosógépet és a mosdót azonos pultba építjük, nem tudunk pultra ültetett mosdót választani, hacsak nem vagyunk 2 méter magasak (de a gyerekek még 8 évesen sem fogják tudni fellépő nélkül használni). A mosógép 85 centi magas, kicsit mozog is, tehát arra is helyet kell hagyni, a pult 4–5 centi vastag! Válasszunk pultba süllyeszthető formát. Van az Alföldi Bázis mosdó, 54 centi széles, 10 000 forint alatt megkapható, a panellakásunkba ez tökéletes választás. De a Duravit, a Jika kínálatába szintén vannak helytakarékos (55 centi szélesség alatti) megoldások:

duravit_d_cod_033849_1

Duravit

alfoldi_bazis_54

Alföldi

jika_ibon_8_1301_0

Jika Ibon

Ne vegyünk gyanúsan olcsó csapot. Irányadó lehet a csap súlya: amiben van anyag, az bizony nehéz, a könnyűek valami fura anyagból készültek. Olcsó húsnak híg a leve! Nem kell dizájndarab, de a működése legyen megbízható.

Természetesen választhatjuk a megszokott megoldást:  mosdó, mellette  mosógép, csak éppen úgy az esztétika szempontjából maximum megfeleltről indul a fürdő! De ebben az esetben legalább szekrénybe épített mosdót válasszunk, mert az a tárolás és rendezett látvány miatt is szükséges!

A fürdőben is szükségünk lesz tárolásra: pipereszerek, mosószerek, törölközők, vécépapír, szennyes ruha. Legyen polc a pult felett, építsük be a pult alatti területet, a kád vége fölé helyezzük el a törölközőket.  Rakjunk be egy keskeny (30-35 centi mély) padot, amire rá tudunk ülni, és amiben a szennyest tudjuk tárolni.

storage-ideas-in-small-bathroom-4

banyai

 

laundry

Fűtés, világítás, villany és vízszerelés:

Először is a vízvezetékeket át kell helyezni az új tervek szerint, azaz elsőnek egy szakemberrel egyeztessük, hogy mi lehetséges, mi az áthelyezés helyigénye! Ne felejtkezzünk el arról, hogy a mosógéphez például a pult alatt kell elektromos csatlakozás, ott kell lennie a víznek és a szennyvíz elvezetésének is! Ezek is olyan kérdések, amit a legelején kell tisztázni! Ha lehetséges cseréljük a fűtőtestet törölközőszárítósra. Mindenképpen legyen a tükör fölött világítás – ugye nem biztos, hogy most ott a tükrünk, ahová a tervezők 40 éve szánták!

201311_Bathroom_lighting

Burkolás:

Kád körül burkoljunk 180 centiig (vagy ebbe a helyiségben az ablak felső vonaláig), a mosdónál a tükörig, a hátsó fal burkolását viszont bátran elhagyhatjuk! Nyerünk evvel 2 centi helyet és nincs is szükség rá! A kevés burkolattal megspórolt pénzt költsük inkább jó szakemberre, méretben megfelelő szaniterre, vagy egyszerű, de minőségi burkolatra. Válasszunk világos színeket – bár az ablak miatt lehetünk kicsit merészebbek is!

falburkolat

 

012-eclectic-miami-getaway-stylehaus-design

hd507_London Teal

Végül lássuk a vécét. A hazai építőipar egyik csodája, hogy a fürdőben nincs vécé – sőt, még büszkék is az emberek, hogy nálunk külön vécé van, ami jó, de miért nincs a fürdőben is? – , illetve a vécében nincs kézmosó. Ha lehet, mindenképpen alakítsunk ki. A panelvécét ne csicsázzuk túl látványos és sok csempével, bőven elég egy méterig rakni, de akár használhatunk mosható festéket is a falon (gondoljunk mondjuk kisfiúkra, tudnék mesélni…). A formabontó megoldások nekem mindig bejönnek!

vece

 

eclectic-bathroom

 

nemart

 

Ez a panellakás elkészült – a tervezőasztalon:) Neked van egy igazi, jó megoldásod?

Neked is lenne kérdésed? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says: (előzmény @drzsuzsi)

  Kedves Zsuzsi! Esetleg vannak képeid, amit megosztanál az olvasókkal? Köszönöm: Andrea

 2. drzsuzsi says:

  Nagyon sokat tudnak a panel lakások. Az én korábbi és az új – nagyobb – ügyvédi irodám is panelban volt-van. Üvegtéglával, faláthelyezéssel, téralakítással nagyon jót sikerült létrehoznom. Ha ma állnék az átalakítás előtt, még merészebb lennék, de így is mindenki ámul, hogy ezt lehetett némi fantáziával elérni. Nagyon kell vigyázni a színekre és az összhangra!

 3. Lakjunk jól says:

  Kedves Kriszta! Köszönöm a hozzászólást! Mikor elkezdtem írni ezt a blogot, akkor főleg az ingatlanpiac érdekelt. Sőt, majdnem le is került a bemutatkozásról, hogy nem ingatlanos, mert kaptam egy állásajánlatot az egyik piacvezető cégtől. Tudom, hogy nehéz a helyzet, de én nem hiszek abban, hogy képtelen lakásokat kell megtartani a portfolióban, hónapokig, évekig, hirdetni, néha elvinni látogatókat. Mit szól a tulaj, ha az egyik itthon is futó ingatlanos műsor mintájára azt mondja neki az ügynök: ez így eladhatatlan, vagy ha igen, akkor mélyen áron alul. És mutatni neki jó állapotba hozott, áron és időben eladott lakást?

 4. Krisztina68 says:

  Szia, bocsánat, de mint ingatlanos szeretnék hozzászólni. Valóban rendkívül igénytelen a fenti bordó csempés fürdő. A kéket is csak szkafanderben próbálnám ki. De sajnos ma az emberek jelentős többsége ilyen vagy még rettenetesebb fürdőt használ. Az ingatlanos megpróbálja meggyőzni a tulajt, hogy tegyen egy kis rendet, sok esetben teljesen feleslegesen, mert szerinte ez így gyönyörű. Nem igazán van arra sem időnk, sem energiánk, hogy Domestossal a hónunk alatt közlekedjünk és bokáig gumikesztyűben nekiálljunk vadidegeneknél takarítani. Ez az tulaj dolga lenne. Ő pedig jó esetben megmagyarázza, hogy ez így szép, rosszabban pedig vérig sértődik, hogyha udvariasan szólok, hogy tegyünk egy kis rendet. Sokszor azért is könyörögni kell, hogy a szárítót vigyük már ki a fotózás erejéig a szoba közepéről.Szerintem ezért nem az ingatlanosnak kellene szégyellni magát.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!