Lakjunk jól!

Lakás 5 gyerekkel: a gyerekfürdő kialakítása

Öt gyereket nevelni nagy élmény lehet. Mindenképpen más életstílus, mint a megszokott egy vagy kettő. Háromig ugye még jó az átlagos autó. Egy kicsit nagyobb lakás.

Öt gyerekkel mást adunk a gyerekeknek. Nem biztos, hogy van külön szoba, meg saját számítógép és társai. Csak mindig találhat játszótársat vagy veszekedőtársat, a nemkívánatos törlendő.

kids_small

Azért kellett ezt előre bocsátani, mert a lakás kialakításánál is másképpen érdemes gondolkozni nagycsaládosként.  Van egy pár ismerősöm, akik ekkora családokban nőttek fel, jelentem nem volt külön szobájuk, de másképp is állnak az együttműködés és tolerancia kérdéséhez, és náluk van a pont. Persze, mesélték, hogy mikor hazamentek az iskolából, drukkoltak, hogy csak forduljon a zárban a kulcs, és legyen egy kis idejük egyedül unatkozni.

Az olvasó (előzmények itt és itt és itt) szintén 5 gyereket nevel a férjével, egy 105 négyzetméteres lakásban. A gyerekek viszonylag kicsik (10, 7, 5, 3 éves és 4 hónapos), egy lány van köztük, a 7 éves. Az emeleten van a gyerekbirodalom, ami bruttó 40, ám mindössze nettó 21 nm (190 centinél magasabb rész), beleértve a fürdőt is. Ekkora területen csak hálófülkéket lehetne kialakítani, ami a szeparáció igényét megoldaná, viszont a játékteret teljesen megszüntetné. Ez 10 év körüli/alatti gyerekek esetében teljesen rossz irány lenne! A mi gyerekeink 5 és 7 évesek voltak nyáron, elképzelhetetlen számukra, hogy egyedül aludjanak egy szobában. De az is, hogy külön játszanak – vagy idegtépően balhézzanak naphosszat, de mindenesetre együtt.

ALAPRAJZ

gyerek5

PC250043

A gyerekbirodalom most: vidám színek és a továbbiakban is jól használható fenyőbútorok

Mit lehet tenni mégis annak érdekében, hogy legalább a nagyobbak (és az egyszem kislány) külön birodalmat kapjon? Nem a szobákkal, hanem a fürdővel átalakításával kezdjük!

Flamingo-shower-curtain-family-bathroom-ideas--bathroom-ideas--PHOTO-GALLERY--Housetohome.co.uk

Ha áthelyezzük a fürdő ajtaját – ami elég szerencsétlen helyen van jelenleg a szobák kialakítása szempontjából –  akkor a fenti térben két jól használható zóna alakítható ki.

furdo_alap

Tehát az ajtót áthelyezzük közvetlenül a mosdó melletti falszakaszra, azaz eltoljuk a fürdőszoba sarka irányába, így a lépcsővel szembeni szobarész is megfelelő méretű és szeparálható lesz!

 • Ha megvan a szükséges hely (kád 80 centi, mosdó 80 centi – ebből maga a mosdó csak 60, de érdemes mellette helyet hagyni – a mellékhelyiségre való 75 ajtó benyílása kb. 70 centi, azaz összesen 230 centi), akkor az ajtó akár befelé is nyílhat, a falra, azt hiszem ezt hívják balos ajtónak? Ebben az esetben érdemes a faltól azért 15-20 centi távolságot tartani, hogy az ajtón lehessen tárolni: fürdőköpenyek, stb.).
 • Nyílhat az ajtó kifelé – alapvetően tartsuk csukva, ez egy jól szellőztethető fürdő a benti ablakokkal – a nyílásirányon lehet gondolkozni. Ha a gyerekrészt az ajtó jobb oldalán fallal lezárjuk, akkor nyíljon az ajtó a falra.
 • Tolóajtó nem szerencsés, nincs hová tolni, hacsak nem kialakítunk egy rejtett tokot, ahová becsúszik, ezt szakemberrel kell egyeztetni. Egy minőségi tolóajtó igen drága!

A fürdő jó használhatóságát az ajtó áthelyezése még a benyíló változatban sem befolyásolná, sőt én feltétlenül betennék még egy mosdót. A kádnál található légudvarra nyíló ablakot vagy megszüntetném (szellőzésre ott a vécé melletti), de gondolom a tetőtérben már jelentős fényt is ad, ezért inkább áthelyezném a kád fölé. Mert a helyére a második mosdó kerülne, tükörrel.

furdo_uj

Tárolás: A fenti terven nem jelöltem, de az ajtó melletti hosszú falra egy többrekeszes szennyestartót helyeznék, aminek a teteje padként használható. Felülre lehet polcokat helyezni (törölközők, piperecikkek, vécépapír, stb. tárolására). A mosdó, a tükör lehetőleg legyenek tárolós változatok, ahogy a vécé fölötti részt is be lehet építeni (azért nagy kincseket ott ne tartsunk, mert hajlamosak leugrani a polcról, halászni pedig senkinek sincs kedve – vagy ha mégis van ilyen a családban, azt nem szoktuk szeretni).

Over-Toilet-Storage4

overtoilet

family-bathroom-storage-EmmaMitchell-Livingetc

A mosdók esetében konkrét típust javaslok, mert mi is ilyet keresünk, és azt hiszem nincs árban és minőségben versenyképes alternatíva. A legolcsóbb és remek megoldás az IKEA Lillangen alsószekrény, saját mosdóval, 60 centi széles, 41 centi mély (itt nagyon számít a mélység, mert ha ketten készülődnek egyszerre, akkor arra hely kell, itt szűk gyerekméret marad!). Az ára 34 ezer forint, ami jó ajánlat. Van hozzá tartozó tükrös szekrény is, 13 ezerért, azaz 47 ezer forint egy blokk, de cserébe van egy csomó tárolóhelyünk (lehet fenyegetőzni, hogy ami kint marad, az kuka:), és két gyerek tud egyszerre készülődni, ami nem hátrány! A falra szereljünk fogmosótartót, akkor az sem vándorol a fürdőben.

lillangen-tukros-faliszekrenyajto--zaropolc__0133084_PE288200_S4 lillangen-talleviken-mosdoszekreny--ajtoval__0129941_PE284054_S4

Persze lehet a szebb, ám drágább változatot is választani (Hemnes), az 86 ezer forint lenne oldalanként, a méret szintén takarékos:

hemnes--ajtos-tukrosszekreny__0250167_PE377065_S4

Burkolat: a legegyszerűbb fehér, a kád fölött 180 centiig, a mosdóknál a tükrös szekrényig, esetleg a vécénél 1 méterig. A festett falakat pedig dekoráljuk családi nyaralások fotóival (keretben!), tengeri szörnyek képsorozattal, kedves reggeli/esti üzenetes betűdekorral, stb. Tehát a dekoráció adja az izgalmat, nem a burkolat. Válasszunk színben illeszkedő, de gyerekenként eltérő színű törölközőket (tehát mindenkinek van 2 törölközője, a saját színeiből).

10-bathroom-for-family-best-ideas-Group-paintings-to-create-display

wall-stickers-family-bathroom-ideas--bathroom-ideas--PHOTO-GALLERY--Housetohome.co.uk_large_jpg

Vagyis a gyerekfürdőszoba nem azt jelenti, hogy pár évre alakítunk ki egy drága helyiséget, hanem egy semleges alapra változtatható kiegészítőket használunk!

turquoise-and-white-bathroom-decorations-for-kids-with-bathtub-and-washbasin-915x1372

apther_blue_red_bath

014-courtyard-residence-lda-architecture-interiors

family_bath

ikea-bathroom-design-ideas-2012-4

Bathroom-stool-family-bathroom-ideas--bathroom-ideas--PHOTO-GALLERY--Housetohome.co.uk

smooth-family-morning-bathroom-2011-ikea

bathroom19

A fürdőszoba ajtajának áthelyezésével tehát megnyílt a lehetőség a gyerekszobák átalakítására. Ezzel folytatjuk!

Neked is lenne kérdésed? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Ágnes,
  Sokat dolgoztam a posztokkal – nagyon sokat!
  Itt aztán találtam aztán egy posztot: http://momwithfive.com/hu/2015/08/18/sok-gyerek-keves-szoba-a-nagy-dilemma/
  Mit mondjak: 2014 nyara előtt azt hiszem öt hosszú posztot írtam erről a lakásról, váltottunk az anyukával 20-30 levelet, de a kész posztban meg sem említi, hogy azért kapott néhány ötletet a Lakjunk jól blogról.
  Ebből is tanul az ember.
  Andrea

 2. Ágnes Bálint says:

  Véletlenül ráakadtam.
  Ilyen volt/ilyen lett képeket kaptál azóta?

 3. Ágnes Bálint says:

  Kedves Andrea,
  kíváncsian keresgéltem a folytatást a gyerekszobákkal, de nem találtam. Tudnál segíteni? Vagy nem készült még el a poszt? (vagy esetleg a szobák?)
  Üdv:
  Ági


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!