Lakjunk jól!

Olvasók kérték: hogyan válasszunk szőnyeget a nappaliba?

Ha szőnyeget választunk, akkor el kell gondolkozni a méreten, a stíluson, a színen. Mivel a stílusról már itt olvashattatok, most következzenek a mérettel kapcsolatos szabályok!

colors-and-patterns-intertwine-in-contemporary-traditional-living-room

farmhouse

Picture2

011-longmont-residence-thompson-custom-homes

Egyébként nagyon jó a kérdés. Van rá rövid válasz: semmiképpen se úgy határozzuk meg a szőnyegünk jó méretét, hogy szétnézünk hazai lakásokban! Mert itthon furán választunk szőnyeget, ami gyakorlatilag mindig kicsi. Mintha mindenki boka fölött végződő nadrágban járna.

Honnan vesszük ezt észre? Egyrészt a látvány sem az igazi, de a használat közben is érezzük! Ülünk a kanapén, és egyfolytában küzdünk, hogy a lábunk ne a hideg padlón, hanem a szőnyegen legyen, de ez nem, vagy csak nehezen sikerül, hiszen a szőnyeg úgy lett kiválasztva, hogy az ülőrészen belül legyen, de az ülőbútorokat ne érintse.

too_small

Rug-too-small

too_small2 to-rug-or-not-too-small

Tudom én, hogy a szőnyeg drága dolog, kinézünk valami jót, aztán megbeszéljük magunkkal, hogy van belőle kisebb méret, spóroljunk meg pár (tíz)ezer forintot. Erre azt mondanám, inkább válasszunk olcsóbb, de megfelelő méretű szőnyeget.

A másik, hogy itthon gyakorlatilag nincs is igazán nagyméretű szőnyeg a normál, áruházi kínálatban. “Nagyméretű szőnyeg” a 133×195, 140×200, 160×230, nagyritkán 200×300 centi. Miközben a nappali ülőrésze már egy szerényebb lakásban is akár 5×3 méter lehet!

reclaimed-wood-table

 

Egy amerikai oldal jópár szőnyeg elhelyezési szabályt ismertet!

1. Az ülőbútorok elöl lévő lába legyen a szőnyegen!

1797_596502200407369_1823494667_n

LondonK_Szentendre

casa novembre 055

spanyol1

2. A kanapénak az elöl lévő lába van csak a szőnyegen, viszont a fotel teljesen a szőnyegre kerül.

 

3. Az összes ülőbútor rajta van a szőnyegen.

Lovely-Neat-Interior1

ikea_keleti_modern

001-grand-army-plaza-apartment-axis-mundi

 

4. Ha véletlenül egy olyan kisebb méretű szőnyegünk van, amit a minta, textúra miatt mindenképpen behoznánk a helyiségbe, akkor elfogadható, hogy az ülőbútorok nincsenek a szőnyegen. 

dekoAsuntomessutMajaSisatila

5. Kb. 50 centinyi padlófelület van a szőnyeg széle és a fal között – azaz hatalmas szőnyegről beszélünk. Elsősorban egymáshoz hagyományosan, fallal, ajtóval kapcsolódó, összenyíló szobák esetében.

 

6. A hálóban a szőnyeg – amin az ágy is áll, bő 60 centivel vegye körül az ágyat. (Ehhez hozzátenném: mindenképpen legyen kilépő szőnyeg, mégpedig legalább 80×150 centis, kellemes, puha fajta – de itthon azért kevesen fizetnénk jó3- 4 négyzetméter szőnyeget, hogy rajta álljon az ágy!)

SFD69C77884E59340A4BD978A39898669DD_800x800

7  interiors - insideout - dustjacket attic

016-water-tower-home-project-1

image5Egan Street Richmond

 

7. Az étkezőasztalhoz választott szőnyeg úgy vegye körül az asztalt, hogy a székek használat közben is a szőnyegen álljanak! Egyébként – talán mert két kisgyerek van itthon – nem mániám az étkezőasztal alatti szőnyeg, viszont ha teszünk, akkor ide tényleg tegyünk nagyot. Mert ebéd közben küzdeni a felkunkorodó szőnyeggel, a féllábon a szőnyegen billegő székkel, asztallal elég lelombozó!

rug_size_dining room

apther (NFFKULT19W7's conflicted copy 2013-09-12)

elegant-swedish-dining-room

Szőnyeg csodás, méret ?

leitmotiv

 

8. Legyen szőnyeg a közlekedőben – ha tetszik nekünk, de a biztonság és kényelem érdekében jobb összefüggő darabot (futósszőnyeg ) választani, mint több kisebbet.

konyha_ilyen_lett
9. Ahol többfunkciós a szoba, ott érdemes azonos stílusú, színben harmonizáló szőnyegekkel erősíteni ezeket a bútorszigeteket! Szintén lehetőség van arra, hogy több  kisebb szőnyeggel alakítsuk ki a kívánt méretet – bár azért ez a használatban nem lesz teljes értékű megoldás.
Image-1-Deborah-Needleman-for-NY-Mag
layered-rugs-5
01-my-paradissi-joint-editorial-offices-jessica-helgerson-interior-design-lincoln-barbour
Végül + 1 szabály, amit Amerikában nem ismernek: szerintem rémes szőnyeget szőnyegre tenni! Azaz padlószőnyegre szőnyeget, nagyszőnyegre kisszőnyeget. Ezt inkább kerüljük!
nappali2
Mivel lakberendezés esetén egy jó kép felér ezer szóval, ez hatványozottan igaz egy jó filmre. 3 perc, angolosoknak kis gyakorlás, de az üzenet nyelvtudás nélkül is 100%-ban átjön!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!