Lakjunk jól!

Szürke, őszi délutánon tervezzünk teraszt tavaszra!

Tudom, tudom, milyen őrült ötlet terasz-átalakításról írni ősszel. Erre annyit tudnék mondani, ha tavaly novemberben megterveztem volna, akkor idén már a kész teraszon tölthettük volna a nyarat!

Nyáron az alapokat tudtuk megteremteni: új burkolat, festés. Homok-bézs-fehér. Nem túl izgalmas jelenleg, de szinte bármi jöhetne mellé:

terasz1

Teraszunk áttervezésének mottója: legyen kényelmes, praktikus és hangulatos!

  • A terasz külső tér, ahová beeshet az eső, lehet viharos szél, és bár nekünk nincs állatunk, de kéretlen és váratlan látogatók bizony akadnak (konkrétan macska). Tehát a berendezésnek bírnia kell a strapát és legyen nagyon könnyen tisztítható.
  • Ebből következik, hogy nincs flanc és költekezés, csak akkor veszünk új cuccot, ha funkcionálisan szükséges és nincs semmi átalakítható.
  • Legyen nagyon kényelmes, hogy nyáron szinte kint élhessünk.
  • Legyen hangulatos, gusztusos, de majd az élet töltse be, ne a dekoráció!

20132_odro06a_1

Nem kedvelem az olyan teraszfotókat, ahol a stylist órákig rendezhette a párnákat, terítőket, gyertyákat, mécsestartókat, virágkompozíciókat, falatkákat, majd lazán ledobott egy félmilliós perzsaszőnyeget középre.

Ilyen nincs. Ilyen teraszt nem lehet használni, mert ki akar naponta órákat pakolászni a Lila Akác köz ráérős feleségein kívül? Másrészt HASZNÁLAT! Ahol  a gyerek behozza majd a homokozólapátot, becsattog koszosan, kiönti az almalét, és lehelyezi a csöpögő barackot. Mert ugye élni akarunk a teraszon nem csodálni a tökéletes berendezést vagy reprezentálni?

Lásd lenti példák:  szépek, de ennyi holmi rendben tartásához szobalány kell!

spanyol_terasz

terasz3

 

Első kérdés: mekkora a tér és mire használjuk mi a teraszt? 

alaprajz

  • A rendelkezésre álló terület 5,2×2,8 méter. Ez egy fedett terasz, ami fölött a tetőterasz található. Fekvése keleti, tehát kb. délig süt ide a nap, esőben is kint lehet lenni. Kényelmesen egy négyszemélyes asztal és két nyugágy fér el. Amikor vendégek jönnek és együtt eszünk kint, a nyugágyak lekerülnek a kertbe.
  • Amikor csak lehet kint eszünk, illetve a férjemmel szeretnünk kint heverni munka után, hétvégén. Nem a kertben, hanem a teraszon. (Most telepítjük a sövényt, ha majd megnő és nem lehet belátni a szomszédból, ez még változhat.) Textilén nyugágyat választottunk, mert egyrészt olcsó, másrészt elnyűhetetlen, pehely könnyű, nem kell ki-be hordani a párnákat, anélkül is kényelmes, ráadásul a karbantartása is annyi, hogy szezon végén slaggal lemossuk.  És nem is néz ki rosszul!

nyugagyak

  • A terasz a zsúrok, családi születésnapok, kerti partik központja, és a felnőtt vendégek ritkán mozdulnak innen.  Tehát a székeknek kényelmesnek kell lenniük evéshez és üldögéléshez is! Ennek a kívánalomnak szerintem a karfás, fix változatok felelnek meg.

szekek

  • Mivel az étkezés állandó tevékenység a teraszunkon, ezért olyan asztalokra van szükség, amelyekhez 4-8-14 embert tudunk leültetni. Vigyázat! Nehogy 14 fős asztalban gondolkodjunk, mert annyian azért csak 3-4 alkalommal vagyunk a szezonban, tehát egy ekkora böhöm asztal feleslegesen foglalná a helyet! Inkább több, vegyes stílusú asztalból összerakott megoldást tervezzünk. És nyugodtan be lehet kalkulálni a konyhai étkezőasztalt is, nagyobb bulik esetére!

asztalok

És akkor a stílus.

Bútor, ami van: minimáláras barna-zöld IKEA kisaszta székekkel, ehhez jött egy örökölt Bonanza-szerű asztal és a férjemék régi, kopott, fenyő étkezőasztala két paddal. Egy fonott IKEA fotel, egy törött, de még helyrehozható fenyő karosszék, további három összecsukható szék. Egy nagy zöld tábla a gyerekeknek. Fekete kültéri mennyezeti lámpák. Valamint a kedvenc fekete nyugágyam. “Dekoráció”: szarvasagancs, gyertya- és mécsestartók, egy régi(es) óra.

Ez így együtt a valóságban még rémesebb, mint leírva.

Viszont nem hiába olvasunk blogokat, mert kitaláltuk, hogy festékkel majd összhangba hozzuk a meglévőket. A színpaletta már adott: homok-szürke-fehér-kék.

IMGP7631

Nézegetem a kedvenc blogokat, közötte is az egyik nagy kedvenc, Wein Kriszta, Napi Szemtornája, ahol mit látok? Ha eredeti már nem is leszek, de itt a bizonyíték, hogy milyen jól is néz ki a régi bútor, felújítva!

wein_ilyen_volt

wein1

wein2

Igen, de ott volt a bökkenő, a csomó meglévő fekete holmi: nyugágy, lámpa, gyertyatartó, óra. Először azt mondtam a férjemnek, nem érdekel, amit lehet lefestünk, amit nem, azt elajándékozom.

Aztán láttam egy Candice Olson műsort a Spektrum Home-on, hogy bizony a krémszínű színpalettának kell valami hangsúly, ami “vezeti a szemet”. És rájöttem, hogy nem is olyan rossz az a fekete,  vagyis nem kidobni kell a meglévő holmit, hanem mindössze egy dolgot festünk át: a zöld táblát feketére. És akkor marad a fekete óra, fali gyertyatartó, a lámpák és a fekete nyugágy!

fekete

Akkor tehát megvan a semleges alap (homokszín), a felújítandó és felhasználható bútorok.

Lássuk, hogy mivel öltöztetjük fel a teraszt – bár tudjátok, a l’art pour l’art dekoráció igazán távol áll tőlem! Párnák, takarók és egyéb textilekből minimális mennyiséget fogunk ott tartani, lásd fent. Viszont szeretnénk virágokat, képeket, gyertyákat, mécseseket, amik hozzájárulnak ehhez a kellemes homok-szürke-fehér-kék színpalettához!

kiegeszitok

Neked szép a teraszod? Küldj képet róla! 

Kérdésed lenne? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!