Lakjunk jól!

Optimális előszoba panelben

Olvasónk panellakásában (előzmények 1. 2. 3. 4. 5.) kiválóan lett kialakítva az előszoba-közlekedő (a lenti alaprajzon a 6. számú helyiség): nem vesz el túl sok helyet, minden helyiségnek  külön bejáratot biztosít, ráadásul remekül használható tárolásra is!

niki_kaposvar

Sjömansgatan 7 hall

A közlekedőben első a burkolás! Azt javaslom, hogy a vizes helyiségeket és a közlekedőt érdemes teljesen összefüggő, semleges színű, modern padlólap burkolattal ellátni. Jó, ha azért van kontraszt a szobák burkolatával (például senki sem érzi úgy, hogy a sáros cipővel bárhová eljuthat), ezért sem javasolnék laminált padlót. A szobákkal találkozó, eltérő laminált padló pedig itt egyenesen tilos!

Amit mindenképpen egybe kell burkolni, az a konyha és a közlekedő, amennyiben a szűkös konyhát az előtér bevonásával kívánják használhatóvá tenni!

A burkolólap állja a strapát, ne látsszon rajta minden koszfolt, és ne legyen látványelem, csak kellemes alapot adjon. Úgy tűnik, hogy a szürkés földszínek hosszabb ideig tartják majd magukat. Viszont a sakktábla, a mintás, bordűrös, díszítőelemes megoldások kevésbé állják ki az idő próbáját! Ha mindenképpen szeretnénk valami látványosat (mert a felújítás kezdeti fázisában azt hisszük, hogy nem lesz mód más látványelemeket kialakítani, pedig de!), akkor válasszunk azonos színű, de eltérő méretű lapokat, az tartósan szép alapot jelenthet! Mindenképpen kerüljük a kedvező áron kínált olyan, mintha megoldásokat (terméskőre, kavicsra, stb. hajazó lapok!):

Novabell must beton hatasu gres burkolat modern padlolap

Annabelle-Selldorf-Brooklyn-kitchen-renovation-limestone-tile-floor-Remodelista

burkolat padlo csempe mediterran elegans diszelem hidegburkolat lakberendezes belter

Az előszoba-közlekedőben a bejárat jobb oldalán jól látszik, hogy bőven van hely beépített gardróbszekrényre, fogasra, tükörre, cipőtartóra, stb. Amennyiben a lakásban most is találhatóak beépített szekrények, úgy el kell dönteni, hogy azok egyrészt esztétikailag megfelelőek, illetve felújíthatóak-e, illetve valóban optimálisan biztosítják-e a maximális tárolóhelyet? Emlékszem még, milyen szekrényeket tudtak kitalálni a lakótelepen, kb. mindenhez létrát kellett használni, és a kinézetük… És a díszítés, sufnituning csak tovább rontja a helyzetet!

01-eloszoba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előszoba beépítést a bejárati ajtótól a kisszoba ajtajáig tudjuk elvinni, ami bő 2-2,5 méter. Zárójelben: sok családi házban nincs ennyi tárolóhely az előtérben!

Ajánlott sorrend:

  1. A bejárati ajtó mögött kétajtós, minimum 80 centi széles gardróbszekrény (alul cipőtárolás, felette kabátok, felül polcos rész). Itt érdemes tárolni az éppen kevésbé használt dolgokat, mert ez esik kevésbé kézre. Az ajtó mögé ne tegyünk tükörajtós elemet!
  2. Alul cipőtárolós pad, felette nyitott fogasokkal előszobafal, felül kalaptartó. Erre körülbelül 80 centi áll itt rendelkezésünkre.
  3. A maradék helyre, a kisszoba ajtajáig ismét egy zárt és mély gardróbszekrény kerüljön. Ennek ajtaja lehet tükrös, így egyben megoldottuk a nagyméretű előszobai tükör kérdését is.
  4. Dönthetünk úgy is, hogy csak egy szélesebb gardróbszekrény rakunk a bejárati ajtó mögé, a maradék helyre pedig egy kényelmes cipőtárolós padot és fölötte nyitott tárolókat, előszobafalat helyezünk el, mert úgysem pakolja el senki a naponta használt ruhákat!
  5. A vécénél lévő falszakaszra tehetünk kis mélységű cipős szekrényeket, fölé emlékeztető táblát.
  6. A fürdő felé eső falszakasz is hasznosítsuk: remek hely ez további kabátakasztóknak, gondoljunk a vendégségekre.
  7. Ne felejtkezzünk el a dekorálásról! Panelban vagyunk, tehát a fal fúrása egy projekt. Ilyenkor jól jönnek a minőségi, egyedi falmatricák, egy tekercs tapéta, egy-egy nagyméretű kép.

hall

Annak, aki a hagyományosabb és zárt megoldásokat kedveli:

wardrobe_mirror

20142_cost31a_415_PE381587

20141_cost33a_415_PE380512

20133_cost42a_555

 

Hagyományos, ám nyitott:

storage-hall4

simple_style

housetohome_eloszoba

decoria_kek

chalkboard

picture-665

picture-555

 

Modern, vidám megoldások zárt tárolásra:

20142_cost34a_660_PE383126

20142_cost36a_415_PE362959

20141_haro04a_01_PE324914

 

Végül vidám, néha meghökkentő, nyitott tárolás. Ez ajánlható abban az esetben is, ha éppen még nincs pénzünk komolyabb beépítésre!

20141_haro10a_01_PE319461

skandi

malmo_myscand

20134_cost34a_555_PE375949

20133_cost54a_555

20133_cost05a_555

20141_haro07a_01_PE313962

Sehlstedtsgatan 3 hall

Ne felejtkezzünk el a világításról sem! Igazából ez az egyetlen panelben speciális elem, mivel ott elég kötöttek a lehetőségek, azaz nemigen tudunk feldobni egy hangulatos fali lámpát, sőt csatlakozó sincs feltétlenül.

Mindenképpen több pontról felkapcsolható rendszerre lesz szükségünk (meg egy jó villanyszerelőre). Mert bejövünk a lakásba, kijövünk a fürdőből, a kisszobából, a nappaliból, a hálóból, a konyhából, és nem akarunk sötétben botorkálni a kapcsolóig, illetve visszamenni lekapcsolni a lámpát. (Mi ezt elrontottuk az előszobában, hiányzik egy alternatív kapcsoló, nagyon kellemetlen!)

Eldönthetjük, hogy szakaszosan akarjuk-e kialakítani a világítást, külön lámpákkal (konyha előtere, előszobai rész, fürdő előtere), vagy olyan rendszert választunk, amit mindenhonnan kapcsolható. Használjunk mindenképpen LED izzókat, így az sem lesz probléma, ha fényárban úszik a lakás. Bár igazán utálom az álmennyezetbe süllyesztett világítást, panel közlekedők esetében ez mégsem elvetendő megoldás, mert ugye betonba nem nagyon vésünk…

előszoba

hallway__clothes_shoe_storage_520

20141_lgro01a_01_PE378470

A sorozat zárórésze következik: a fürdő és mellékhelyiség!

Neked is lenne kérdésed? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!