Lakjunk jól!

Minden négyzetméter számít - lakás nagycsaládnak

Az ötgyerekes család lakásának (előzmények itt és itt) alsó szintjén már csak egy kisebb szoba és egy szerintem nagyon is fontos helyiség maradt ki az átalakításból: az erkély.

ALAPRAJZ

Talán az lehet az átalakítás koncepciója, hogy alul egy tökéletes háromszobás lakás szülessen, ami előtérre, közösségi térre (konyha-étkező-nappali) és  magánszférára (2 háló és fürdőszoba+mellékhelyiség) oszlik, fent pedig egy gyerekbirodalom és fürdőszoba kap helyet (ami igény esetén otthoni iroda, egy családtag külön lakrésze, vagy vendégapartman is lehet). Így a lakás egyrészt kiszolgálja a család igényeit, másrészt jól értékesíthető széles célcsoport számára is.

A kisszoba, ami jelenleg háztartási helyiség, de a család a gépészet áttervezésével és áthelyezésével (alsó fürdő) hajlandó lenne azt szobává visszaalakítani. Ha mi laknánk a lakásban, akkor ebből a szobából most babaszobát csinálnék (4 hónapos kisbaba számára), majd később egy dolgozó-vendégszobává alakítanám, még akkor is, ha a leggyakoribb itt végzett munka a szárítás, szortírozás, vasalás lenne! Ha a család nem igényel babaszobát, akkor mindjárt lehet a 2. változatra ugrani. A babaszoba kialakítása öt gyerekkel gondolom nem túl nehéz feladat, erről ezért részletesen itt nem írnék (kiságy, pelenkázó, játszószőnyeg, anyukának fotel, vagy ágy/matrac + néhány cukiság képek, játékok, forgók formájában).

A meglehetősen limitált térben nincs sok variálási lehetőség: a hátsó falra egy szigorúan 2 méter hosszú ágyat / kanapét lehet tenni, ami legyen alkalmas alvásra, az erkélyajtó mellé egy nem túl terjedelmes íróasztalt. A szoba bejárati ajtajának nyílásirányát esetleg érdemes kifelé, a falra nyílóra változtatni, így egy kisebb komód még elhelyezhető a konyhával szomszédos falra. Az ágy fölé lehet polcokat szerelni, illetve esetleg a vécé felőli falra egy polcot betenni.

moodboard

Mivel nagyon kevés bútor férhet be a szobába, így jó, ha azokat ide válogatják a tulajdonosok, így a szoba kellemes lesz, nem egy raktár jellegű helyiség, ahová nem túl kellemes belépni. Mivel kicsi a hely, válasszunk egységes faszínt a bútorokhoz (vagy lehetnek a polcok, asztal, stb. fehérek is), az ágy színe jelenjen meg a szőnyegen, függönyön. Ha nem akarunk képeket, válasszunk tapétát az ágy mögötti falra. Tehát a lényeg a rendezett, egységes arculat, amit akár alacsony költségvetésből is el lehet érni, ám “ide majd jó lesz” típusú bútorokkal semmi esetre sem!

Egy konkrét, az egyszerűség kedvéért az IKEA-ban is megvásárolható berendezési terv, a teljes költségvetés kb. 234 ezer forint. Kifizetni semmiképpen sem könnyű, de egy drágább helyen, vagy ugyanott drágább termékekre a többszörösét is költhetjük,illetve kimerül a keret a kanapé és íróasztal megvásárlásával. Ráadásul ha megvan a színpalettánk, akkor biztosan találunk otthon megfelelő darabokat: pl. lámpát, polcot, irodai forgószéket, stb. Egyet kell eldönteni: csak az kerülhet be, ami biztosan illik a tervünkbe! Viszont egy kis festék, egy új huzat – bár pénzbe kerül az is! – csodákra képes! Ráadásul sokkal felelősebb és környezettudatosabb megoldás a meglévőt átalakítani és felhasználni, mint kidobni és újat vásárolni.

moodboard2

Néhány jópofa kisebb szoba, ötletadónak:

b-arch-guest-bedroom

dananddanibedroom katie-ridder-girls-room-ditto kids-study-room1

small-room_office

study1

Van még egy helyiség a lakásban, ami jelenleg nem túl sok figyelmet kap, pedig majd tavasszal milyen jó lenne ott pucolni a krumplit, vágni a hagymát, meginni a reggeli kávét, megbeszélni az élet dolgait kettesben vagy többesben! Az erkély szerintem egy budapesti lakás rejtett kincse, főleg, ha nem forgalmas főútra nyílik! Ha pedig egyszer eladjuk az otthonunkat, higgyük el, hogy a vevők egy hangulatos erkély miatt fogják megjegyezni a lakást!

erkely

Az erkély most ilyen.

Tanuljunk a svédektől, akiknél sokkal kevesebbet süt a nap, de ki nem hagynák, hogy az erkély ilyen legyen:

homedit

erkely2

erkely

alvhem5

alvhem4

alvhem3

leitmotiv

A következő részben már irány az emelet, és megnézzük mit kínál a lakás az öt gyereknek!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm:) Nem tudom mit értesz terasz beépítésen? A szépítést? Arra mindenkit csak biztatni tudok. Ha a beépítés az lenne, hogy az erkélyből itt egy zárt teret hozzanak létre, arról viszont mindenkit csakis lebeszélnék, főleg egy ilyen remek udvari erkély esetében. 1. A beépítésen csak akkor érdemes gondolkozni, ha a terasz a fekvése miatt használhatatlan. 2. A beépítés csak akkor hozhat elfogadható eredményt, ha az erkélyt összenyitják a szobával, mégpedig tökéletesen. Vagyis megoldják a hőszigetelést. Minden más megoldás lomtárat eredményez: egy télen hideg, nyáron forró zsilipet, ami ezen túl a szobát teljesen használhatatlanná teszi, megszünteti a közvetlen szellőztetést, besötétít. És ezekre az erkélyekre, vagy inkább loggiakra vándorolnak a kidobandó cuccok, télen a hűtendő ételek. Tehát örüljünk, hogy van egy kis zöld és szépítésre fel!

  2. Fehér Károlyné says:

    Nekem nagyon tetszik az összes ötlet. A terasz beépítés szerintem a legjobb megoldás.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!