Lakjunk jól!

Panelháló kényelmesen

Az olvasói panellakás nappalija és kisszobája után a  hálóval folytatjuk (az alaprajzon 1. jelzett helyiség).

niki_kaposvar

Először is gratulálok a tulajdonosnak, mert a háló kényelmesen méretezett, könnyen berendezhető! Semmi képtelen félszoba, ahol falhoz kell szorítani a franciaágyat, nincs hely éjjeliszekrényre, vagy ruhatárolásra!

Az olvasó egyik kérdése volt, hogy megszüntesse-e a nappali és háló közötti ajtót? Erre nincs egyértelmű válasz, viszont ha megtartja, cserélje tolóajtóra, ami a háló felőli falon, az ágy felé eltolható, így foglalna legkevesebb helyet/lenne útban legkevésbé. (Én azt hiszem megszüntetném az ajtót teljesen, zavarna este a tévé zaja.)

fitzhugh5

sliding-door-design

Hogyan rendezzük be a 3,5×3.5-es hálószobát?

Szerintem a berendezés annyira kézenfekvő, hogy az elrendezésen nincs is mit gondolkozni: ágy a bejárattal szembeni falon, két éjjeliszekrénnyel, a konyha felőli falon pedig a gardróbszekrény.

halo

Az ördög itt is a részletekben rejlik! Hogyan használjuk ki jól az egyébként kellemes teret?

Ne akarjunk azért minden centit kihasználni, mert oda a kellemes, levegős tér! Ebbe a szobába annyi fér, amennyi a fenti alaprajzon látszik! Se pad, se szék, se plusz komód – nincsen kellemetlenebb, mint éjszaka átesni a berendezésen, vagy megütni magunkat a sarkokban!

Az ágynak – hacsak nem vagyunk extra méretűek vagy igényűek, akkor válasszunk standard 160×200-as darabot, de olyat, ami nem foglal több helyet max. 170×210 centinél, azaz nincs jelentős pereme, nem áll el a faltól, stb. És ha lehet, ne legyen lábrésze, az rettentően lehatárolná a teret! Ha viszont ágyneműtartós, az óriási előny, mert ott lehet tartani a pokrócokat, téli/nyári váltást, sőt akár a huzatokat, lepedőket is! Ja, és a por is kevésbé gyűlik az ágy alatt!

MM123595_3  provanszi stilus agy fejveg mediterran butor

20141_bero09b_01_PE367033

20141_bero05a_01_PE366996

20141_bero08b_01_PE366167_PE366168

A gardróbszekrény lehetőleg töltse ki a teljes rendelkezésre álló teret: faltól az ajtóig, 60 centi mélyen, padlótól plafonig. Nem szükséges tolóajtós kivitel, mert simán van hely kinyitni az ajtaját, a tolóajtó viszont nagyobb mélységet igényel és nehezebb is használni. Megvehetjük az IKEA Pax sorozatából a 236 magas, 60 mély elemekből két 100 centi és középen egy 50 centi széles elemeket, a belső elrendezéshez használjuk az áruház tervezőprogramját. Nekem mindig kérdés a váz, ami ilyen elhelyezésnél látszik és nem szép, persze ez korrigálható egy takaróelemmel, fotótapétával, stb.

20133_cost17a_660 pax--ajtos-gardrobszekreny__78650_PE197611_S4

ikea-pax-bergsbo-installation-hove-sussex1

Vagy lehet a szekrényt méretre csináltatni, mondjuk festett MDF elemekből. Itt legyünk nagyon óvatosak, és az ajtókra a bemarásoknál a legegyszerűbb vonalakat válasszuk! És a szoba mérete miatt érdemes fehéret, vagy világos fát választani – de nem natúr, lakkozott, íves fenyőbútort!

adel-ajto__78382_PE200570_S4 lidingo_szurke ramsjo

A hely jó kihasználása érdekében az éjjeliszekrény legyen alkalmas tárolásra is! A szoba hátsó fala 350 centi, tehát ezen éppen elfér a dupla ágy (170 centi), illetve két fiókos komód (90x40x80, szé x mé x ma). A lábakra és a parkettaszegélyre figyeljünk a méretezésnél! Én nem kedvelem az asszimetrikus elrendezést, ami nem jelenti azt, hogy a férjnek és feleségnek egyforma éjjeliszekrényt és lámpákat kell választania, de legyen a berendezés a két oldalon egyformán kellemes! Mindig úgy válasszunk hálóba olvasólámpát, hogy ne világítson a másik oldalon alvó szemébe!

708_15_country_living_nightstand_with_drawer

Canterbury_3_drawer_nightstand_midsize

IKEA-Rast-Dresser

rast_labak_fedlap

traditional-nightstands-and-bedside-tables

Textilek: ha valahol, akkor a hálóban tényleg fontos a selymes puhaság! Függöny, szőnyeg, ágytakaró, ágynemű.

Az ágy két oldalára tegyünk puha szőnyeget, sokkal kellemesebb így kilépni az ágyból.

Legyen hatékony az árnyékolás és sötétítés, illetve olyan függöny(öke)t válasszunk, hogy ne lehessen belátni egyáltalán. Függöny is legyen, ne csak roló, redőny, stb.

Gondolom a “reggel beágyazunk, este megágyazunk” téma ma már ismeretlen a hálószobában! Viszont akkor az ágyneműnek, ágytakaróknak, díszpárnáknak már nem csak funkcionálisnak, hanem szépnek is kell lenniük, összhangban egymással, a többi színnel, anyaggal, mintával. Ne vigyük túlzásba, a rettenetes 6+ darabos díszpárna gyűjtemények tőlem nagyon távol állnak, annak a rendezgetése több ágyazással is felér, és hol tartjuk a hadsereget, ha ne adj’ Isten aludnánk az ágyban? (A lakberendezési újságokban és interneten található fotók amin vázák friss virággal, családi képek az éjjeliszekrényen, párnahalmok, lazán odadobott takaró, sőt komplett reggeli az ágyon, ne tévesszenek meg senkit – a lakást “el kell adni” az olvasónak.)

vidam_micasa

bedroom_wallpaper

holland

LondonK_háló1

tufted headboard 4 smd

Dekoráció: bármilyen szép bútorokat választunk, bármilyen logikusan rendezzük be a szobát, az üres marad díszítés nélkül. Mondom ezt én, aki amúgy utálom a “dekorálást”, mint lakberendezési tevékenységet. És valóban: a hálóból tartsuk távol a mütyűröket, a DIY porfogókat. Viszont legyen valami látványos: tapéta, ágyvég, személyes kép, a textilek, a lámpák, a szép vonalú bútorok. Legyen EGY fókuszpont!

Mivel panellakásról van szó, ahol kicsit nehezebb a falat fúrni, ezért az érdekesebb festés, szép tapéta, puha ágytámla, egy nagyobb személyes fotó/nagyítás jó ötlet lehet!

colorful-wallpaper-on-one-wall-014

headboard diy via roxxndotwordpressdotcom

Headboards-decorating-2012-ideas-6

szeplak_LondonK

Hogyan állhat ez össze egy harmonikus szobává?

  • Döntsétek el milyen legyen a színpaletta! A fehér, a krémszínek nem unalmasak, hálóba mindig nyerők a meleg vagy nyugtató színek.  Nagyon színes szobát (lásd fenn) csak nagyon merészek válasszanak! Kerüljük a túlzott mintákat is (rózsaszín flamingósereg, stb.).
  • Válasszátok ki az összes bekerülő elemet egyszerre, még akkor is, ha a vásárlás nem egy időben történik majd, és fő irányaiban ragaszkodjatok is a tervekhez!
  • Olyan kevés dolog kell ebbe a hálóba, éppen ezért a jó magyar szokástól eltérően ne tegyetek be oda nem illő bútorokat, képeket, textileket. Azért mert ez van, mert nászajándékba kaptuk, mert az anyós hozta. Ajándékozd el, add el, ha amúgy tetszik, rakd el – ha van hová – még jó lehet később!
  • Később se kezd el feltölteni a szobát, ne csinálj belőle raktárt, könyvtárat, irodát, télikertet. Ne tedd be a vasalódeszkát – épp elfér a függöny mögött -, a kisbaba pelenkáit se nyomd fel a szekrény tetejére, sőt a használaton kívüli robotgép sem jó dekor!

halo_mood4

A konyhával folytatjuk, az izgalmas kihívás lesz a méretek miatt!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!