Lakjunk jól!

Olvasó kérdezi: milyen legyen a biedermeier garnitúra új élete?

Az alábbi kedves levelet kaptam:

Kedves „Lakásszabó”!

Néhány héttel ezelőtt bukkantam a blogodra, majd követtem a költözésedet is a cafeblogra. Szeretem a stílusod, a válogatásaidat. Régóta keresem a megoldást örökölt, 40-es években készített, biedermeier stílusú 3 részes ülőgarnitúra újra kárpitozására. Szeretnék elszakadni a klasszikus csíkos-rózsás megoldástól. Kutatok szaklapokban és a neten, keresem ismerősök lakásaiban is a megújuló megoldást, de eddig nem találtam meg. Sajnos most nem trendi, pedig még szekrényeket is örököltünk.

Van valami a tarsolyodban?

Köszönettel:

M.

Aztán kaptam egy képet is a lakásról:

biedemeier

 

Meg kell mondjam, hogy az első gondolatom az volt, hogy ez így szép, ahogy van, minek rajta változtatni? Gyönyörű bútorok, csillár, képek, mindez egy remek polgári lakásban. Viszont ha az ember úgy érzi, frissíteni kell, akkor annak meg kell történnie!

etsy-getthelook-briemery-designlovefest-emilyhenderson-large

eclectic-living-room (1)

vegyes

fiatalos

 

A fő rizikó ilyenkor az, hogy mi van, ha elrontom? Mi van, ha ami tökéletesen harmonikus volt – bár kissé régi, megszokott, múzeumszerű -, abból most csinálok valami béna bútort, ami nem kreatív és izgalmas lett, hanem csak furcsa, összevissza megoldás? Vagy jól néz ki fotón (lásd lenti képek), de azért nem szeretnénk ezekkel együtt élni hosszú évekig?

livingetc.com2

Colorful-Sofas-Renovated-with-Hodgepodge-Style-and-Light-Colors

 3-DS-eclectic-style-guide

A bemutatott lakásban a bútorok kiváló állapotban vannak, ráadásul a fák színe is illik egymáshoz. Tehát azokat semmi esetre sem festeném át, hanem csak a kárpiton változtatnék, illetve a kiegészítőkön.

A szoba berendezésével kapcsolatban viszont lenne még kérdésem: mire használjátok? Mert nekem ez a biedermeier ülőgarnitúra mellett eszünk megoldás kicsit nagyis. Legalábbis nálunk a nagypapám szobájában volt egy talán art deco ágy/kanapé, mellette a hatalmas étkezőasztal, a családi ebédeken azt kellett körbeülni, rémes volt mindenkinek, akinek az ágyról kellett ennie! Ráadásul itt még a tévé is szemben áll, pedig gondolom ülve és az asztaltól kevésbé látszik? (A tévé amúgy is az egyetlen, viszont meglehetősen kilógó berendezési tárgy…)

Tehát ha lenne egy “profiltisztítás” – mondjuk kényelmes nappali / nappalirész a háromrészes garnitúrával, egy frissebb lerakóasztallal, lámpával, illetve ebédlő / étkezőrész az asztallal és  székekkel (esetleg kiegészítve néhány ütős, modern darabbal), akkor máris évtizedeket fiatalodna a lakás!

Nézzünk néhány antik bútorokat is felvonultató eklektikus szobát!

eclectic-living-room-via-hb

0718HO_Candice_After

HCTAL104_living-room-eclectic_s4x3_lg

21434354830a

eclectic-living-room

terkultura

 

A fenti képeken azt látjuk, hogy dekára ki van mérve a felújított bútor, a színek, a dekoráció aránya és egymásra hatása.

Tehát a Ti szobátokban is végig kell gondolni a körítést, mielőtt az értékes bútorokhoz hozzányúltok!

1. Falszínek, tapéta?

Lehet hangsúlyos falakat választani, amihez aztán már jól kapcsolhatjuk a kárpit színét! Ha domináns színre festett a fal, akkor lehet azzal harmonizáló mintás kárpitot választani, vagy éppen “világító” egyszínűt. Tapétánál érdemes a mintákhoz jól illeszkedő egyszínű kárpitot választani, ami például az anyag szépségével tűnik fel. Mintára mintát KIZÁRÓLAG egy remek lakberendező tanácsára választanék!

szin3

barsony2

living-room_vintage-framed-botanicals-wall-art-grouping-green-ticking-velvet-ivory-silver-traditional-eclectic-sage-mint-apple-stripes-banded-curtains_house-to-home

szin

anyag

houzz

2. Képek, világítás

A bemutatott szobában antik képek vannak, amik persze illenek a berendezéshez, kérdés viszont, hogy a jelenlegi elrendezésben milyen irányba nyomják el a lakást? Vajon milyen képek vannak még a lakásban? Lehet-e kialakítani egy házi galériát? Akarjátok-e kicsit izgalmasabbra venni a figurát, mondjuk modern képekkel, fotókkal? Mi van, ha a kiállítás módját változtatjátok – polcra, bútorra helyezitek sűrűn a képeket? Érdemes-e úgy hangsúlyos falszínt választani, hogy az kiemelje a képek karakterét, összerendezze a kiállítást?

kepek

pictures

dekor

 

Hasonló hatása lehet a lámpa kiválasztásának is. Persze, jól mutat az antik, akár kristály csillár egy polgári lakásban, de ha merünk kicsit bátrabban választani (és az antik csillárt a modern konyhába átvinni), akkor sokkal egyedibb lehet az összhatás!

002-eclectic-place-ashley-campbell-interior-design

005-private-residence-interior-design

 

3. Minták, anyagok kiválasztása

Az ülőbútorok most mintásak, tehát evidens lehet, hogy az új kárpit is a mintával díszítsen, csak éppen legyen a kivitel sokkal modernebb a jelenleginél. Lehetne csíkos kanapét választani:

stripes2

 la_tenda

 

De természetesen kitarthatunk a virágos mellett is:

sofaworkshop

anna williams

És az egyszínű kárpit egyáltalán nem egyenlő az unalmassal:

ebedlo

barsony

feher

 farmerszék

klasszik

A kárpitozásnál ügyelni kell az ülőgarnitúra és az étkezőszékek összhangjára, ami nem jelent azonos anyagot, csak összeillőt. Még akkor is, ha nem állnak egymás mellett majd a jövőben, hiszen például egy vendégség biztosan összeterelné őket!

biedermeier

Ismételjük át a teendőket:

  • Tekintsük át friss szemmel újra a tereket, és rendezzük át esetleg a bútorokat.
  • Válasszunk falszínt, kiegészítőket, dekorációt, világítást. Amiből lehet vegyünk mintát (falszín, tapéta, függöny).
  • Ha még mindig napirenden van a bútorok áthúzása (a konkrét esetben igen, mert a kárpit cserére szorul), akkor sok boltot bejárva, vásároljunk mintasálakat, amiket a többi bekerülő elemmel együtt nézegessünk, ízlelgessünk.
  • Konzultáljunk egy jó kárpitossal.
  • Aztán mindent bele! Egy lehetséges beszerzési hely itt.

 

Eclectic Board

 

Ha még bizonytalan lennél, küldd el az ötleteket, az olvasók is biztos szívesen mondanak véleményt!

Ahol érdemes még inspirációt szerezni (néhány képet a posztokból már kölcsönvettem):

  1. Kedvenc Otthon
  2. Térkultúra
  3. Lakjunk jól, Világjáró

Illetve javaslom, hogy virtuálisan, vagy személyesen látogass el  jobb boltokba, ahol régi(es) bútorokon kész megoldásokat találhatsz. Nem feltétlenül azért, hogy náluk vásárolj, hanem vidd el az ötletet!

Vagy érdemes a Kare, a Forma Vivendi oldalakon is inspirálódni. Arrafelé általában árak sincsenek megadva…

Neked is lenne kérdésed? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!