Lakjunk jól!

Vettem egy panellakást, hogyan tovább? A nappali kialakítása

Panelfelújítás lépésekben, olvasói kérdésre válaszolva.

Egy panellakás felújításánál nagy könnyebbség, hogy a drága szerkezetek cseréje általában a lakóközösség döntése és feladata, tehát jó esélyünk van arra, hogy a pénzünket a látványos dolgokra fordíthatjuk: új burkolatok, festés-tapétázás, bútorok, szaniterek, stb. Ráadásul a burkolást leszámítva (szerencsés az összetartozó helyiségeket egybe burkolni) helyiségenként lehet haladni, ami elég pénztárca-barát megoldás, az elkészült részleteknek pedig külön-külön tudunk örülni!

Mivel az olvasónk egy nagyon jó beosztású lakást tudott vásárolni, ahol a három szoba közül kettő – nappali és háló – kifogástalan alaprajzú és nagyon könnyen berendezhető, így kizárólag burkolásról, festésről és berendezésről kell gondolkodni. Nincs betonvágás, funkciók áthelyezése, ami jelentősen megterhelné a költségvetést.

niki_kaposvar

Ha szűkös a  költségvetés, ha a konyha, fürdő, vécé amúgy használható, érdemes a szobákkal kezdeni, mert olcsóbb, és garantáltan látványos eredményt fogunk elérni. Ráadásul a vizes helyiségeket kompletten meg kell csinálni egy felújításnál (pl. konyhabútor beépített gépekkel, stb.), míg a szobákban akár darabonként is kiegészíthetjük berendezést.

Haladjunk helyiségről helyiségre! Elsőként lássuk a nappalit. Mivel kicsi a konyha, illetve a harmadik szobát hosszútávon gyerekszobának fogják használni, így a nappalinak több funkciónak is meg kell felelnie:

  • legyen kényelmes élettere a családnak,
  • legyen alkalmas vendégek fogadására,
  • itt kell elhelyezni az étkezőasztalt,
  • és akár egy munkaállomást is fogadjon be.

A méret 6×3,5 m, azaz 21 négyzetméter, ami ezeket a funkciókat könnyedén és különösebb trükkök nélkül elviseli. Kizárólag arra kell vigyázni, hogy ne válasszunk túl nagy bútort, sötét színeket, nagy mintákat, vagy nehézkes kialakítású darabokat.

Ha egyébként is a skandináv / minimalista berendezés tetszik, könnyű dolgunk van!

BA

02-my-paradissi-chic-42-sqm-apartment-sweden-bosthlm

51dd495a19680dbe248e261db

 

Ha melegebbnek érezzük a rusztikus /country-jellegű / vintage berendezést, akkor elég egy-két darab, ami nagyon különlegessé fogja tenni a szobát! Elsősorban az étkezőbe tennék egy szép tálalót, illetve az asztal VAGY a székek lehetnének régiek!

1489135_2_644x461_antik-talalo-tolts-fel-fenykepeket

kezzel_festett_talalo_szekreny

 

Ha nincs kéznél saját darab, akkor például nézhetünk a Vaterán pl. Bonanza tálalót, átfestés után remek darab lehet! Lásd a lenti szék (forrás: Kicsi Ház).

20217641_1_644x461_bonanza-talalo-szekreny-olcson-nemesvamos

székecske3

 

Mivel a tér korlátozott – bár nem kicsi! – próbáljunk olyan bútorokat találni, amik a szobában több funkciót is betölthetnek:

  • Vegyünk kényelmes székeket, karosszékeket az étkezőasztalhoz, amik alkalmasint a fotelt is pótolhatják.
  • A kanapéhoz válasszunk lábtartót, ami egy vendégségnél tálcával kisasztalként is működhet, de akár külön ülőhelynek is megfelel.
  • Jók a többrészes “dohányzó asztalok”, így a darabokat a kanapé mellett is használhatjuk lerakó asztalként.
  • Előnyös, ha a kanapé vendégággyá nyitható.
  • Az étkező asztal alaphelyzetben legyen 4 személyes (kb. 150×80 cm), amit hat személyesre lehet nyitni (200×80 centi).
  • Vegyünk összecsukható pótszékeket, amik akár dekorálhatják is a szobát!

001_összecsukható_szék

booth5

Pantone-folding-chairs

 

Milyen lenne mindez egyben? Kényelmes, lakható! Az ablaknál lenne az ülőrész, a munkaállomás, a tévé és a könyvespolc egy közös médiacenteren (lásd hangulati tábla lent), az ajtó felől pedig az étkezőasztal és a tálaló. A háló felé eső ajtót meg is lehet tartani (a gyerek később élvezné a körbefutkosást…), nagyobb lehetne a tér kitárt ajtókkal, viszont ha meg is hagyjuk az ajtónyílást, akkor inkább tolóajtóra kellene cserélni (lásd az alaprajzon, kissé összegabalyodik a három ajtó nyitott helyzetben!).

floorplan

És akkor néhány hangulati terv, kevéssé helyigényes, megfizethető és elérhető bútorokból:

Nappali részen: laptop asztal, fotellel, 3 személyes kanapé, lábtartóval, dohányzó asztal, médiatároló, szőnyeg.

nappali

Panel-probléma: a csillár helye! Figyeljünk arra, hogy a csillárnak az ülőrész közepe felett kell lennie. Ha nem ott van a csatlakozás, akkor inkább ne tegyünk fel klasszikus mennyezeti lámpát, válasszunk helyette több égős spotlámpát, illetve a lerakó asztalokra helyezzünk asztali lámpát, vagy használjunk állólámpát, a munkaállomásnál és a médiacenternél pedig helyi világítást.

Étkezőrész: asztal, négy szék – előny, ha nem egyformák -, belógó állólámpa, szőnyeg, felújított régi tálaló (legalább 150 centi széles)!

etkezo3

Dekoráció:

Függönyök: ha a lakásba nem látnak be, ha van redőny, akkor csak fényáteresztő/dekorációs függönyt kell tervezni. Néhány jó megoldás, ami nem sötétít, nem nyomja agyon a teret, csak otthonosabbá teszi a hangulatot:

britten-nummer-meteraru__0105848_PE253685_S4 eivor-fuggonypar__0133265_PE288627_S4 ninni-trad-fuggonypar__0132347_PE287159_S4 nordis-attetszo-fuggony--par__0191179_PE345216_S4

Fali dekor: ahogy már írtam, itt jön igazán jól a tapéta! Megspóroljuk a festést (gletteléssel), ráadásul képeket sem kell beszerezni, felfúrni! Persze ne tapétázzuk telibe a szobát, bőven elég a kanapé mögötti és esetleg a hálószoba felé eső falat.

ribbed_black_mustavalkoinen_tapetti

tapeta_kepkeretes

kalitka

 

Ha mégis ragaszkodnánk a képekhez, ami jó ötlet, akkor válasszunk nagyméretű darabokat, hogy minél kevesebbet kelljen fúrni. De  lehet polcokra is tenni képeket (még több ötlet itt).

Amire még figyeljünk: ebben a lakásban újak az ablakok, de mi a helyzet az ajtókkal, radiátorral? Menthetőek-e mázolással, esetleg új üvegezéssel, vagy csere szükséges? Ezekre azért kell figyelni, mert ha elfelejtkezünk róluk, akkor olyan lesz a végeredmény, mintha estélyihez kínai tornacipőt vennénk fel!

Remélem tudtam ötleteket adni. A hálószobákkal folytatjuk!

Ha pedig még több panelátalakításról olvasnál, akkor kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!