Lakjunk jól!

Vettem egy panelt - hogyan tovább?

Új panel-sorozat, már nem csak fürdő, hanem egy egész lakás.

Ezt az olvasói levelet kaptam:

Kedves Lakjunk jól!

 
A netet bújom, mert vettem egy panel lakást, és szeretném a lehető legjobban berendezni, átalakítani.És nagyon megtetszett a segítség, amit a többi olvasónak nyújtottál… Reménykedem, hogy engem is el tudnál látni 1-2 jó tanáccsal. Mivel már az őrületbe kergetem magam, hogy mit hogyan tegyek.
Mellékelem a lakásnak a tervrajzát. Ez egy 2,5 szobás lakás. Annyit már el tudok mondani, hogy a nyílászárók ki lettek cserélve.
Az 1-es lenne a háló, a 2-es a nappali. 3-as konyha, 4-es fürdő, 5-ös wc, 6-os, folyosó, 7-es kisszoba (későbbiekben gyerekszoba).
A wc_t és a fürdőt nem szeretném összenyitni. Viszont a nappali és a hálót nem tudom, hogyan oldjam meg. A közös ajtót szüntessem meg és külön bejáratúak legyenek? Vagy nappaliból a hálóba? Mert szeretnék a hálóba 1 szekrénysort(gardróbot), és a konyhával közös falra gondoltam… A nappaliba nem szeretnék szekrénysort, max olyan szekrényt ami nagyon szükséges…
Remélem érthető volt, ahogy fogalmaztam és tudsz nekem tanácsot adni.
Előre is köszönöm a segítséget.
 
Üdv. N.

És ez az alaprajz is érkezett:

 

Először is gratulálok az új lakáshoz, remek a beosztása, azaz ismét jó példa arra, hogy a panel nem feltétlenül felejtős műfaj. Tágas nappali, remek hálószoba, egy majdnem egész szoba a gyerekeknek, és elég hely tárolásra (előszoba, szobák). Azért a nehézségeket se felejtsük el: kicsi a konyha és a fürdő is, viszont legalább ablakosak.

És nagyon köszönöm a pontos alaprajzot! Ezzel már lehet dolgozni. Ráadásul találtam hasonló lakást az interneten, amin a szobák jól látszanak. Így kiderült, a nappalinál dupla erkélyajtó, a hálószobákban és a konyhában pedig franciaerkély van. Vagyis a lakás nagyon világos, viszont az ablakok elé nem lehet bútort tervezni.

Tételezzük fel, hogy az új tulajdonos a lakást teljesen fel akarja újítani: az új ablakok már megvannak, lecseréli a burkolatokat, teljes festés következik. Készül új konyhabútor és cserélik a fürdőszobát. Kérdés, hogy a beépített szekrények és ajtók maradnak-e? Van-e hozott bútor, illetve mennyire alkalmas és szép az új lakás berendezésére?

Egy lakásvásárlás-felújításnál az átlagos családnak mindig kevesebb a pénze annál, mint amire szükség lenne. Evvel együtt nagyon fontos, hogy legyenek középtávú tervek, azaz ha valamit amúgy ki fogunk dobni, akkor arra ennek fényében költsünk csak, vagy inkább viseljük el jelen állapotában.

Egy panellakás felújítása lehet szakaszos:

 1. Most kicseréljük a szobák és közlekedők burkolatát, festünk (tapétázunk).
 2. A hozott bútorokkal, jó textilekkel igyekszünk esztétikus hatást elérni.
 3. Később nekiesünk a vizes helyiségeknek, mondjuk kezdjük a konyhával: új burkolat, beépített konyha, új háztartási gépek.
 4. Következik a fürdő és vécé. Itt új szaniterek, burkolatok.
 5. A források függvényében szobánként cseréljük, kiegészítjük, frissítjük a bútorokat, ha szükséges.

Stílus: skandináv, világos, egyszerű vonalak, modern. Ez mutat jól panelben. Sőt, így egy nagyon stílusos lakásotok lehet:

 

bloemendaal-1


Burkolatok: vegyünk igényes, középáras terméket. Laminált padlót, egyszerűbb csempét. Nehéz visszafogottan választani, mert a felújításkor egy üres lakásba keresünk burkolatot, és azt akarjuk, hogy ütős legyen. Pedig lehet, hogy jobb, ha csak semleges hátteret ad, így kevésbé is unjuk meg.

Ebben a lakásban a burkolásra két jó lehetőség lehet:

 • A szobákat burkoljuk laminált parkettával, lehetőleg azonos fajtával mindegyiket. A közlekedőt és vizes helyiségeket pedig egybefüggően, azonos járólappal, küszöb nélkül.
 • Vagy az előszobát is parkettáznám, és akkor a szobákkal egybefüggő lehet a burkolat, akár küszöb nélkül, hidegburkolat pedig majd a vizes helyiségekbe kerül.
A Kedvenc Otthon blog szerzőjének saját nappalija. Nem panel, de a méretek itt is szerények. Van mit tanulnunk ebből a szobából! Egyszerű vonalak, világos színek. Lásd padló: csak egy korrekt alap.

 

A laminált parkettánál ne akarjuk nagyon, hogy fának tűnjön, mert nem az. Kerüljük a hajóládára hajazó, a szúette régi fára hasonlító darabokat, meg az alsó kategóriás termékeket, mert csúnyák, főleg az illesztésnél. A matt és egyszerűbb mintázatú termékek mindenképpen kellemesebb hatást tesznek. Jól válasszuk meg a szegőlécet is, ott is inkább a simább vonalúakat. Nem kastélyba vásárolunk!

Szín: elsősorban a világosak! Fehérített tölgy, juhar, kőris. Persze nem ördögtől való sötét színt választani, de lenyomja a teret!

feheritett tolgy
juhar
kőris

 

Tapéta: a panelben a tapéta több szempontból is jó megoldás.

 1. A panel alaphelyzetben tapétázott, ha festünk, akkor a teljes felületet glettelni kell.
 2. Mivel a betonba nehéz fúrni, így ne tervezzünk sokképes dekorációt sem. A tapéta viszont látványos lesz.
 3. Ne vigyük túlzásba, azaz ne tapétázzuk telibe, ne válasszunk vad színeket és mintákat. És főleg ne elégedjünk meg a barkácsáruházak tucatdarabjaival.

 


Egy kis lakás, további inspirációnak a Kisflanc blogon!

A szobák berendezésével folytatjuk!

Ha neked is van kérdésed, írj a lakasszabo@gmail.com címre!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. A Kisflanc blogon is pont most van egy panelfelújítás pont ugyanezekkel a jellemzőkkel, amit te is javasolsz: http://www.kisflanc.hu/2013/09/lakas-40-negyzetmeteren.html


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!