Lakjunk jól!

Időtlenül szép bútorok: Eames műanyag székek

Azért kezdtem el írni a blogot, mert már olyan régóta és olyan sokat foglalkozom hobbiból lakberendezéssel, hogy baráti tanácsra az ötleteimet és elképzeléseimet inkább nem direktben öntöm valakire, hanem napló formájában örökítem meg magamnak, vagy ha mást is érdekel, akkor többekkel is.

Az írás és anyaggyűjtés során pedig váratlan kincsekre bukkanok. Az elmúlt hónapok legnagyobb felfedezése a múlt század második felében született dizájnbútorok voltak, amelyek egy-egy darabja a minőségi külföldi lakásokban szinte mindig megtalálható, és ezek egy egyszerűbb teret, berendezést is különlegesen széppé tesznek.

Székek, asztalok, kanapék és lámpák. Néhány jellemző darab:

Articsóka lámpa és Wishbone székek

 

Swan (Hattyú) fotel

 

Arco lámpa

 

Panthon szék

 

Eames lounge chair

 

Egg (Tojás) Chair
Togo garnitúra – Térkultúra
Elsőként lássuk az  Eames műanyag széket.
my_paradissi2
johnkanderson4
marie_claire
A szék tervezője Charles Ormond Eames (1907-1978) St. Louisban született (Missouri). Először ügyvédnek tanult, de hamarosan átnyergelt az építészet, majd a bútortervezés területére, és a michigani képzőművészeti kar vezetője lett. Itt találkozott későbbi feleségével, Ray-jel. Vele és Eero Saarinennel (akinek munkái szintén elő fognak kerülni ebben a sorozatban) közösen terveztek bútorokat  a new yorki MOMA (Modern Művészetek Múzeuma) versenykiírására. Két első díjat nyertek a hajlított rétegelt lemezből készült Eames székekkel.
Később tervezték a műanyagból készült székeket, amelyek a dizájn szempontjából mérföldkőnek számítottak: az ülés eredetileg öntött üvegszálból készült. Az ötvenes évek óta gyártott székek ülése ma már polipropilénből készül, amely még nagyobb kényelmet biztosít. A design lényege egy univerzális ülés, amely különböző széklábakkal sokféle változatban előállítható.
Ez volt a világ első műanyagból előállított, sorozatgyártott széke, amely az évtizedek során több újításon ment keresztül, ám az összhatás azóta is változatlan. Az ülés többféle színben kapható, amelyhez rendelhető sokféle színű kárpitozás is. Mindez lehetővé teszi, hogy a széket az étkezőtől az irodán át a kertben is használhassuk. Az Eames Plastic Chair sorozat darabjai jól kombinálhatók egymással.
Neked a fa, vagy a fémlábú változat tetszik jobban?

És ha itthon is beszereznétek ilyesmit?

Jó hírem van, a székek itthon is kaphatóak az Aron Design Store-ban.
És még egy bolt remek székkollekcióval: Basic Collection

Update: egy tökéletes beszerzőhely, Vákum Design, a Kedvenc Otthon ajánlásával!

Hogy tetszik?

forrás: Apartment Therapy, wikipedia, Herman Miller, Aron Design Store, My Paradissi

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!