Lakjunk jól!

Olvasó kérdezi: milyen legyen a nappali világítása?

Kérdés érkezett a héten:

Új házat vettünk, az anyagi forrásaink bőven kimerültek a házvásárlással, és a legszükségesebb felújításokkal. A nappaliban új a festés, amit nem kellene tönkretenni, viszont nincsen semmilyen kiépített világítás, például csillárhely, konnektor, illetve azt sem tudjuk, hogy a meglévő kapcsoló tulajdonképpen mit is vezérel? Abban sem vagyunk biztosak, hogy mi lesz a végleges bútorozás (nagy étkezőasztal, tálaló, sarokkanapé, lerakóasztal(ok), tévé, könyvespolcok). Hogyan lehet itt kulturált, ám olcsó megoldást találni, hogy azért este megfelelő fény is legyen a szobában?

Köszi: É.


Rövid válasz: tűrni és tervezgetni.

Kicsit hosszabb válasz: helyi világításokra építeni, és olcsó, mutatós, egyszerű lámpákat venni.

Hosszú válasz:

  • Most egy kicsit tűrni.
  • Jópofa, hosszútávon is használható helyi világítást venni.
  • Tervezni, tervezni, tervezni:  mi hol lesz, mihez mennyi fény kell, ahhoz milyen lámpa az ideális (de ne legyünk túl merevek, például nagyon vagány egy szokványos olvasólámpa helyett remek mennyezeti lámpa, mennyezeti helyett nagy belógatott állólámpa, stb.). Helyes arányok: ami jelentheti azt, hogy éppen arányos, vagy pont azt, hogy a lámpa meghökkentően nagy, sok, feltűnő. Vagy éppen karcsú, elütő stílusú. Mindenképpen felhívja magára a figyelmet.
  • Eldönteni, hogy mi lesz a fő látványelem a szobában. Lehet a világítás is. Ami NEM azt jelenti, hogy íves gipszkarton álmennyezetbe spotot teszünk. Vagy mennyezet alatti rejtett világítást, stukkóba. Vagy idióta színjátszós ledeket a polc köré.
  • A jó lámpa nem feltétlenül egy vagyon. Nézz körül a megfizethető boltokban, helyi szimpatikus kisboltban, Vaterán, szülői házban. Meg fogsz lepődni, miket találsz!
  • Szoborszerűen szép lámpákat választani, ami itthon elég szokatlan. Például ilyeneket (ezek azért nem olcsók…):

Remek lámpás posztok más oldalakról:
Sokrózsás lámpák
Fehér gyönyörűségek
Fonott saját kezűleg
Póklámpa by Nikoletti
Ikea hack
Rizslámpa-tuning
Pince, tilka
Ipari lámpák
Mi van, ha keleti?
Rizslámpa magunknak

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!