Lakjunk jól!

Blogkörkép: 2013.07.29-08.03.

A múlt héten azt írtam: látszik a felhozatalon, hogy nyár van, mert a legtöbben régi cikkeket ajánlgatnak, és amúgy nagyon helyesen blogoktól, lakásoktól, dizájnról elfelejtkezve nyaralnak. Bezzeg ezen a héten! Annyi remek cikk volt, hogy alig tudtam válogatni!

A fókuszcikket is szinte nehéz volt kiválasztani, mert volt legalább három, amit nagy örömmel és érdeklődéssel olvastam, de mivel mindig a legjobb a saját hús-vér tapasztalat, ezért következzen egy fontos mérföldkő:

Életszépítők: Milyen az élet az új (majdnem) passzív házban?

Aki olvassa a blogot, már találkozhatott a kedves szombathelyi család építési naplójával, amiben egy fokozottan energiatakarékos ház építését követhettük nyomon 40 hétig. Tényleg azt gondolom, hogy mindenki, aki a közel- vagy nem túl távoli jövőben házépítésen töri a fejét, annak ezt a naplót olvasnia kell! Mert nagyon realista, nagyon őszinte, nagyon okos a szerző, tehát rengeteg felmerülő vagy csak az építkezés, sőt rosszabb esetben majd a használat közben felmerülő kérdésre próbálnak ésszerű, szakszerű és takarékos választ adni. Arról, hogy vajon jó házat építettek-e, azt hiszem a fenti kép is sokat elmond!

Otthonkommandó: Varia szekrénysor újratöltve

A blogírásban az talán a legjobb, mikor egy kedves olvasó küld be a saját otthonáról, felújításáról képet és az bizony remek. Az Otthonkommandó is erről számol be, egy ügyes olvasója több régi, Varia szekrényt is felújított, ráadásul nem a “vacak volt, egész jó lett” kategóriában, hanem két gyönyörű bútor született a sokak által használhatatlan lomnak gondolt darabokból.

Ez is Varia, nekünk a pincében két másik prototípus várja a szebb jövőt.

Az egyik kész munka

Nem szabad megijedni, mert a technológiai leírás tökéletes, és ennél egyszerűbb verzió is nagyon jó lehet. Mivel maguk a szekrények fillérekért kaphatóak, így csak a festéket és a saját munkaidőt kockáztatjuk egy igazán egyedi darabért!

Miért lettem ilyen izgatott? Mert rettentő tárolási helyhiánytól szenvedünk otthon, miközben két komplett szekrénysor áll lent a pincében. Ezek szerint jól tettük, hogy nem raktuk ki lomtalanításkor!

(Fiatalabbak kedvéért: a Varia szekrénysor valamikor a 60-as évek körül lepte el a magyar otthonokat, jellemzője a vastag lakkréteg és az eszement csillogás. A kialakítás, dizájn – mint lábak, egyszerű vonalak – a retró térnyerése óta akár jópofának is tekinthető.)

Térkultúra: Beton és Thonet

Bár arról volt szó, hogy a szerző nyaral, mégis olyan remek bejegyzések születtek a héten, hogy még most is alig tudom eldönteni melyiket rakjam be az ajánlóba?!

Azért szeretem az oldalt és tartom Nikoletti Petrát kivételesen tehetséges lakberendezőnek, mert eszméletlenül ért a megfelelő egyensúly belövéséhez! A lakásai, képei mindig új levegőt hoznak a hazai lakberendezés néha kissé unalmas, máskor giccses, fakó kínálatába, mert lazán párosítja a betont az aranyozott tükörrel, meglátja a tökéletes formát és beilleszti az adott térbe.

Szerintem jelöljétek meg a Térkultúra blog facebook oldalát és olvassátok rendszeresen! Én mindenesetre belinkeltem a két nekem legizgalmasabb cikket!

Panyizsuzsi: Blaha Lujza ágya a gyerekeknek?

A nyaralósztori a blogon egy különösen izgalmas témával folytatódott, ezért a fejleményeket is mindenképpen olvasásra ajánlom:

A pincevásárlás során nagy jelentősége volt annak, hogy hol fér el 6 fekhely.  Az ingatlan óriási előnye volt, hogy nem csak elfért, hanem volt is 6 fekhely. Az már csak tényleg hab volt a tortán, hogy az ágyak mögött és a padláson a Blaha Lujza emlékházból való bútorokhoz tartozó 4 komplett ágy részei is megvoltak.”
Miről beszélünk? Nem hétköznapi holmikról!


Style Files: Színes gyerekszobák

A gyerekszoba mostanában a figyelmünk fókuszában van, ezért is olvastam nagy örömmel ezt az összeállítást, mert nagyon friss, ötletes, és minden – itthon sajnos igen divatos, ráadásul még olvadósan cuki – klisét nélkülöznek ezek a szobák!


Olyan meleg van, hogy ki akarna ilyenkor más lakásában bolyongani? Inkább legyen egy hűvös városi kert: a kiváló kertblog most egy kedves londoni kertet mutat be. Mi tetszik? A kis helyen kellemes terek kialakítása (az ötleteket akár erkélyen is megvalósíthatjuk!), a gyönyörű növények színei, az igényes, de nem rongyrázó bútorok. És a festett fafelületek színezése, mert egyre biztosabb vagyok abban, hogy egy jó lazúr vagy fedőfesték új perspektívát adhat a kertnek!
Ez Koppenhága, a másik 10 város a cikkben
Gondolom ilyen alapon még senki sem választott úticélt magának? A cikk tényleg az egész világot bejárja – Olaszországtól Chiléig, Stockhomtól Isztambulig -, erre nekünk nem is lenne egykönnyen lehetőségünk! Tegyük meg virtuálisan.

Melyik cikk tetszett legjobban?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!