Lakjunk jól!

Paneltalanítsuk a fürdőszobát!

A panellakások felújításánál tulajdonképpen két dolog speciális: a vezetékek és a vizes helyiségek átalakítása.
Mik a kötöttségek vizes helyiségekben?
 • A vízvezetékek  és a szennyvíz egy közös strangon megy, azok felújítása nem a lakók, hanem a ház feladata. Ez egyrészt kényelmes megoldás, viszont csökkenti a mozgásteret.
 • A kiállások áthelyezése másképpen történik, mint a téglaházban, mert elsősorban fal előtti szereléssel érdemes próbálkozni, ott viszont azért korlátozottak a lehetőségek (a vezetékeknek meg kell adni a kellő lejtést, stb.). Persze, hallani olyat, hogy betonban véstek. Ezt én két okból is megfontolnám: 1. lehet, hogy a szomszédok gyilkosságon gondolkoznának 2. ahogy már írtam, a felújítás befektetés is, tehát csak annyit tegyünk a rendszerbe, ami legalább a bekerülési költséggel növeli a lakás értékét. Betont senki sem fog olcsón vésni.
 • Panelban nem kell azon aggódni, mi van, ha nem volt szakszerű a vizes berendezések bekötése, mert a víz nem alattomosan fogja szétáztatni a falakat, hanem vízeséshez hasonlóan tud lezúdulni a lenti szomszédokhoz, akár több emeleten keresztül is. (Az egyik régi panellakásomban kivágattam egy kisebb falrészt az étkező és a konyha között. A vágófejet vízzel hűtötték, ami azonnal lement a szomszéd frissen felújított lakásába és ronggyá áztatta a vadiúj gipszkarton boltívet… Kissé hűvössé vált köztünk a viszony, noha a biztosító mindent kifizetett.)

Előrebocsájtom, hogy ehhez a poszthoz nem volt könnyű jó képanyagot gyűjteni, mert a képkeresők a felújított panelre lehangoló megoldásokat hoztak:

5542717_5_644x461_ors-vezer-ter-58m2-1-2fel-szobas-felujitott-panellakas-aron-alul-budapest
marvanyos_furdo
szines_furdo
Néhány jól sikerült megoldás:
gyogyszergyar_furdo
lakber_furdo
panellakas-felujitas-panel-furdoszoba-6
pok_furdo
videki_furdo
Panelfürdő kisokos:
 • Mivel kicsik a helyiségek használj világos színeket! Ha tudod, hogy te maradsz a lakásban még 10-15 évig, akkor persze lehet sötét színt is használni, ha ez a kedvenced, de arra számíts, hogy nagyon össze fogja nyomni a teret és lehet, hogy neked is sok lesz egy napon!
 • Ne variálj sokat a csempékkel, nem szerencsés 3 négyzetméteren a vízszintesen / függőlegesen / bordűrrel / színekkel osztott fal! Ha nagyon unnád az egyszínűt, akkor néhány szép megoldás:
Egyszínű és mutatós, hasonlóakat találsz a Zalakerámiánál!
Egy szín, változatos felszín!
Egyszerű színek, így félmagasságig rakva pont elég
Fehér és gyönyörű!
Remek megoldás panelben! Kis lépték, szép szín, igényes anyag.
Ha az egyik látványos, legyen a másik egyszerű! Lehet fordítva is: fehér padló, fehér falak, csak a mosdóhoz a félfal cementlap
 • Nem kell plafonig csempézni, ronda is és drága. Inkább vegyél kevés, minőségi burkolatot, megbízható helyen. Kisebb értékű lakások esetén azért nem érdemes 4-6000 Ft/nm ár fölé menni. A burkolók többször is felhívták már a figyelmet arra, ha olasz, stb. megfizethető, ezért másod, harmadosztályú anyagot veszünk, azzal nehéz szépen dolgozni, mert a csempék nem egyformák, görbék minden irányban, stb. Inkább válasszunk pl. a Zalakerámiától a modernebb burkolatok közül valami egyszerűt, jobb lesz a végeredmény!
 • A mintás bordűrökkel, díszcsempékkel legyünk nagyon gyanakvóak, igen kevés fajta állja ki az idő próbáját. Esetleg felül lehet zárni a csempesort egy egyszerű záróelemmel.
 • Ha merész vagy, el is lehet szakadni a csempétől, lásd dekorbeton, vízállóra festett falak, stb.
 • Mivel kicsi a hely, a tárolást is meg kell oldani. Jelszó: középáras, de igényes anyagok! Az ördög a részletekben rejlik: szerelés-illesztések, fogantyú, lábak. Rémes példányokkal lehet találkozni! Válassz világos fa szekrényeket (nyerő a fehér), vagy nézz körbe az IKEA  kisméretű cuccai között, azok még 10-15 évig korszerűek maradnak, és az áruk is jó.
Vegyél egyszerű kádat, ne böhöm sarokkádat, mert manapság az is számít, hogy vajon 100 liter vagy 200 liter víz kell egy tele kádhoz!
 • Építs zuhanyfülkét. Vigyázat, a korszerű darabok már nem 30 centis fellépéssel készülnek, viszont az újabb tálcákhoz is értsen a beépítő! Tálca nélkül rakott megoldással csak akkor kísérletezz, ha van olyan mester, aki megmutat egy régebben (legalább több hónapja) elkészült ilyen fürdőt és a bent lakók is megerősítik, hogy hibátlanul működik. Amúgy mostanában mindenki azt mondja, MAPEI vízzáró réteg alkalmazása a megoldás, tessék érdeklődni!
 • Legyen szép a mosdó (de nem luxusdarab, luxusáron). Választhatunk kerek, vagy szögletes kialakítást, beépített vagy pultra ültetett formát. De semmiképpen ne a legolcsóbb barkácsáruházi darabot, ahol ráadásul a szabadon álló szerelvények végleg elrontanak mindent!
 • Ügyelj a részletekre: közös mosdó és kád csap felejtős, legyen a mosógépnek normál leeresztőcsöve (falban, kád alatt, de nem kádra cuppantott pipa), a kád beépítése legyen korszerű.
 • Ha van rá lehetőséged, akkor a vécét is vedd be a fürdőszoba-felújítási projektbe! Használj azonos színeket, burkolatokat. Ha befér, helyezz el egy mini kézmosót, hideg víz is elég.
 • Ha 50 négyzetméternél kisebb a lakás, ha csak egy háló van benne, ha csak ketten (egy pár) lakja a lakást, ha a vécé és fürdő egymás mellett van, akkor fontold meg a két helyiség összenyitását! Sokkal nagyvonalúbb és kényelmesebben használható komplett fürdő lesz a végeredmény!
 • Ha kényelmes méretű a konyha, ha van gardrób, kamra a fürdő mellett, ahová beköthető a víz és a lefolyó, akkor telepítsd át a mosógépet, azonnal kitágul a helyiség!
 • Ha  marad a mosógép, akkor annak két helye lehet: pult alá építve a mosdó mellett (ez a ritkább), vagy a mosdóval szemben. Itt a kis mélységű mosógépet érdemes használni és esetleg egy plafonig érő szekrénybe, vagy falfülkébe beépíteni úgy, hogy fölötte tároljuk a tisztítószereket, törölközőket, stb.).  Ha még egy reluxát, is teszünk elé, még jobb az összkép.
 • A panelfürdők legnagyobb hibája, hogy általában nincs se természetes fény, se szellőzés. Ablakot nemigen tudunk nyitni, felső üvegtégla sor beépítése előszoba, konyha felé (hálószoba felé én nem javaslom, kellemetlen, mikor éjszaka valaki felgyújtja a villanyt) lehet jó megoldás, ha nem kerül aránytalanul sokba. Szóba jöhet még homokfútt üveggel készült ajtó beépítése, ami legalább a fény kérdését némileg megoldja.

Ha ez neked túl nagy falat a tervezés és megvalósítás, fogadj lakberendezőt! De olyat, aki a műszaki dolgokban is otthon van, komplett kivitelezési tervvel áll elő, esetleg ellenőrzi is az elvégzett munkát, azaz nem csak a csempét és festék színárnyalatát választja ki, majd néhány kiegészítővel összerakja a teret. Hidd el nem lesz horribilis összeg, lehet, hogy a megbízási díjat be tudjátok hozni a jó vásárláson, és lesz egy tisztességesen összerakott fürdőd!

További ötletek itt, itt, és itt.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Hajnalka Erdősné Égerházi says:

  Ez egy kiváló és a gyakorlatban remekül használható cikk, mert életszerű helyzetekre ajánl életszerű megoldásokat. Életem első lakásfelújítása előtt nagyon sok jó ötletet találtam itt. Különösen hasznos volt, hogy kimondottan panellakásra van kihegyezve, ez nagyon ritka, pedig mennyien lakunk ilyen helyen 🙁

 2. Lakjunk jól says: (előzmény @Bea Balogh)

  Köszönöm a kedves visszajelzést!

 3. Bea Balogh says:

  Nagyon jó, részletekbe menő cikk, azon túl hogy szétröhögtem magam a fogalmazáson, hasznos is!!! Gratulálok, ügyesek vagytok, így tovább!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!