Lakjunk jól!

Panellakás átalakítása: amikor építészek a tulajdonosok

Már az alapszitu is furcsa, ugye? Mit keresnek építészek panellakásokban? Ezek szerint a panel mégsem a lakásállomány mostohagyereke?

Két építész házaspár által, saját maguknak tervezett panellakás + 1 különleges otthon, amit belsőépítész újított fel, luxusstílusban, luxuselemekkel.

Mit hoznak ki profik a panelből?

1. Évek óta a fejemben van az a lakás, amelyet egy szimpatikus építész házaspár újított fel maguknak. Nagyon reálisan látták a saját pénzügyi lehetőségeiket – már ezért irigylésre méltóak manapság – és ahelyett, hogy egy sötét, reménytelen elosztású, hagyományos építésű lakást választottak volna, ők inkább egy napfényes panel átalakításába fogtak bele.

A trükk:

  • Ez egy dán technikával épült ház, a belső falak részben bonthatók – ezt a konyhánál ki is használták!
  • Nem akarták megerőszakolni a lakást: modern, retró bútorokat választottak.
  • Nem sokat költöttek beépített berendezésre, hanem a mobil darabok képviselik a dizájnt és minőséget: ezek majd velük is költöznek.

Az eredmény szerintem lenyűgöző, a kialakítás bármilyen új építésű lakásban megállná a helyét!

Nézzük csak! Ez lesz az eredmény, ha az erkélynél a szerencsétlen kialakítású ajtó+ablak helyett egy hatalmas üvegfalat építünk be!
Helyet cserélt a konyha a fürdővel, így létrejött az egybefüggő közösségi tér: nappali-étkező-konyha.
A fürdő pedig tágasabb lett és még ablakot is kapott!
Update: olvasói kérésre a fantasztikus fürdőburkolattal kiegészítve! Azért a kád nekem nem annyira nosztalgikus.
Előszoba: látszó betonnal és panorámával!
Eredeti állapot: aprócska konyha a bejárat  mellett, étkező sehol, a fürdő tipikus sötét panelmini.
Hála a belső gipszes válaszfalaknak, könnyen kialakítható a nagyvonalú közösségi tér és a kényelmes fürdő!

Hasonló lakások (és itt) találhatók például Óbudán. Magam is megnéztem jópárat, mert remek helyen, nagy erkéllyel, négyemeletes, kulturált házakban vannak, így jó vételnek tűnnek. De rémes volt a beosztás és – ettől építész az építész – nem láttam bele ezt az átalakítási lehetőséget, miszerint 1. a fürdő itt tényleg helyet cserélhet a konyhával, 2. mennyit nyer a lakás azon, ha az erkélyajtót modernizálják!

2. Építészek tágas családi otthonban egy lakótelepi ház 10. emeletén

A lakás  feltehetően a XIII. kerület dunaparti részén található házakban van, mivel az itt lakók teljes panorámát élvezhetnek a Jánoshegyi kilátótól a Hajógyári szigetig (érdekes, hogy panellakásokban mennyivel olcsóbb a panoráma is!).

Az alaprajzot erőteljesen átszabták, falkiváltás is történt, mindenesetre létrejött egy normál méretű közösségi tér, ráadásul kelet-nyugati fekvéssel, azaz egész nap átjárja a fény. A lakás extrái: remek konyha, fürdő, de még gardróbot is sikerült kialakítani!

Csak a kilátás alapján tudjuk megmondani, hol járunk. Remek ötlet: üvegtéglás bevilágító a fürdő felé!

3. Panel luxusköntösben

Itt nem a tulaj a belsőépítész, de a kialakítás azt mutatja, hogy a megbízók sem szokványos megoldásokban gondolkoztak! Csap Viktor, az átalakításra felkért belsőépítész 19-re lapot húzott: nyers beton, ipari stílus, luxusanyagokkal és bútorokkal társítva. A végeredmény valóban nem hétköznapi.

A helyszín – és előtte

Tetszik nekem az ilyesmi? Praktikusnak gondolom? Ha a bútorok aztán továbbvihetők, miért ne? Ha hosszabb távon akarnak itt lakni a tulajdonosok, miért ne?

Nem lehetünk valamennyien építészek. Viszont ahol a panel tökéletes megoldás lehet: első lakás, fiataloknak. Ezzel folytatjuk!

Előző részek:
Olvasó kérdez: panelfürdő felújítása
Panelfelújítás: szépészet vagy szabászat?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Le a kalappal mindegyik átalakítás előtt, de az abszolút nyerő nálam az első, azt gyakorlatilag változtatás nélkül el tudnám magamnak is képzelni, baromi jó stílusa van az utolsó párnáig.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!