Lakjunk jól!

Tervezzünk: mi kell nekünk az új gyerekszobában?

Szögezzük le: a gyerekszoba leginkább az a helyiség, ahol nincsenek általános igények.

 • Mennyi idős gyerek(ek)nek rendezzük be?
 • Fiú(k) vagy lány(ok) laknak ott?
 • Hogyan használjuk a lakást, házat? Hány szinten élünk?
 • Mik a gyerekek fő tevékenységei mostanában?
 • Mik a kedvenc játékok?
A kérdések, de legalábbis egy részük triviálisnak tűnhet. Mire használja egy gyerek a szobáját? Hát játszik és alszik, nem?
 • De hol rajzol szívesen?
 • Csendes, babázós, legózós, kirakózós fajta?
 • Vagy mászófal és bordásfal nélkül a bútorokon fog ugrálni?
Barátaim most költöznek új házba, két egészen kicsi gyerekkel. A ház két szintes, szerencsére az alsó szinten is van hálószoba, ráadásul a konyha mellett közvetlenül. Fent három háló. Adódik a lehetőség egy olyan remek kialakításra, ami használtban csaknem egyszintes lakást eredményez: lent játszószoba, alkalmasint vendégháló funkcióval, fent csak alszanak, de ott lehet nyugodt körülmények között dolgozni is. Tehát valójában két gyerekszobáról beszélünk, amelyek merőben eltérő kialakítást igényelnek.
Lehet, hogy a két gyerekszoba luxusnak tűnik? Szerintem nem az! Mi is használunk nappalit, dolgozót és hálószobát, erre egy tágasabb otthonban gyakran három külön helyiséget!
Két kép a Kedvenc Otthon szerzőjének saját házából: a gyermek háló alvásra alkalmas kialakítással és egy igazi gyerekparadicsom a játékhoz – alkalmasint vendégszoba!
Az alvás
és játék helyszíne!
Békés alvóhely gyerekeknek.
Ez pedig inspiráló játszószoba
A mi gyerekeink 5 (lány) és 7 (fiú) évesek. A kisfiunk most megy iskolába, tehát a szobába bekerül az íróasztal. Itt álljunk is meg egy percre!
Vajon egy elsős gyerek íróasztalának mindenképpen a gyerekszobában kell helyet találni?
Ez nem gyereknevelési blog, de azért itt is kifejezem abbéli reményemet, hogy a reggel 8-tól délután 4-ig tartó tanítás után a 7 éves gyereknek már nem lesznek itthoni feladatai. Tehát az íróasztal inkább szimbolikusan fejezi ki a korszakváltást, mintsem valódi funkcióval bír. Bátran kerülhet a szülői dolgozószobába – főleg, ha kisebb testvérek miatt itt veszélyben lennének a tanszerek és egyéb komoly, iskolás holmik. Valószínű ráadásul, hogy a lecke közös átnézése inkább a konyhaasztal mellett történik majd.
Ez szerintem telitalálat: a térkép nálam mindig nyerő, klasszak a színek, a tárolás, a játék és a munka kellemes ötvözete. Ekkora asztal viszont csak egy gyereknek alkalmas – mélységre.
Ideális elrendezés tiniknek!
Dolgozósarkok kialakítása a közösségi terekben
Remek párosítás: játszószoba és dolgozó az anyukának

Mi az új íróasztalt a gyerekszobába tesszük. Egyrészt, mert a testvér nem fogja tönkretenni, másrészt elsősorban azért kapja, hogy megtanulja rendszerezni a holmiját. Harmadrészt a szobájukban ideális helye lesz az asztalnak.

Mire van még szükség a mi szobánkban az elkövetkező két évben?
 • Két gyereknek alvóhelyre.
Nálunk most pont ez a helyzet: IKEA Kura, fent alszik a nagy, lent matracon a kicsi. De ezen most változtatnánk.
És akkor az alsó rész remek játszóhellyé fog válni – függönnyel, szőnyeggel, és várhatóan ez nyelné el a babákat is.
Mert a lányunk egy baldachinosat szeretne. Mivel az íróasztalról most lemaradt, ezért egy meglévő ágy átalakításával meg is fogja kapni – a fentieknél azért kevésbé hercegnős és inkább skandinávos kivitelben.
 • Az íróasztal mellett egy óvodás méretű asztalra, amin kényelmesen lehet rajzolni, kirakózni, egyéb elmélyült kézműves tevékenységet végezni. Aztán két év múlva két íróasztalra lesz szükségünk.
 • Hely a babáknak és a lányos játékoknak.
A lányom szava elakadt a szoba láttán! Tehát gondolom az ötéves lányok kb. ilyesmire gondolnának.
 • Hely az építésre, autózásra (nálunk a vonat kevésbé játszik), és a szükséges kellékek tárolására (LEGO tárolás, mond ez nektek valamit?)
 • Tároló a könyveknek, egyre növekvő számú társasjátéknak, kirakónak.
 • A képzőművészeti alkotásokkal egyenlő besorolást igénylő, napi + 100 papírlapot eredményező rajzolási és színezési munkák tárolására.
 • Kulturált tárolás a besorolhatatlan és általában apró izéknek, mielőtt anya egy titkos órán kegyetlenül és rettenetes konfliktusokat vállalva megválik tőlük.
 • Hely a ruháknak: a nagyszekrényt már száműztük a szoba előtti folyosóra, szerintem követi a komód is. Nagyon előnyös, ha a ruhákat tudjuk éjjel is pakolni.
Azt elárulhatom, hogy a tapétát már megvettük. Az ágyak helyét és kialakítását már kitaláltuk. Az íróasztal helye adott. A babákat és az autókat gondolatban már elhelyeztem.
Amin még törjük a fejünket, az egy olcsó, jól variálható tárolási rendszer, ami esetleg megszünteti az esti standard rendrakós balhét.
Vagy ez utópisztikus elvárás?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Ági! Köszönöm!

  Jó kérdés…

  Talán érdemes megnézni a JYSK-ben, illetve barkácsáruházakban. Olyan kellene, ami max. 60 centi magas, a fiókokból inkább több van, mert a mély nem annyira hasznos. És én szabatnék a tetejére egy fehér laminált lapot. Méret: férjen rá két legó alaplap (mélység), a szélességet pedig érdemes úgy kialakítani, hogy a gyerek be tudjon ülni a két tároló elem közé. És jó, ha a tárolók nem görgősek, mert úgy se legózni, se rajzolni nem kényelmes.

  Üdv: Andrea

 2. Cséfalvayné Rétfalvi Ágnes says:

  Sziasztok!

  Nagyon tetszik ez az oldal, sok ötletes, hasznos dolog van, amit szívesen kipróbálnék.
  A lego tároló asztal kimondottan teszik 🙂 Hol lehet ilyen dobozokat venni? Én eddig sehol nem találtam.
  Ha jól látom kihúzhatóak.

  Előre is köszönöm

  Ági


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!