Lakjunk jól!

Kicsi, de minden őrültségre kapható: az előszoba

Több remek blogbejegyzést is lehetett olvasni az utóbbi időben az olyan hasznos helyiségekről, amelyek sokszor sajnos háttérbe szorulnak – mind a tervezőasztalnál, mind az építtető kívánságlistáján.
Most az én kedvencemről, az előszobáról lesz szó. Mivel az első benyomás mindig fontos – akkor is, ha mi érkezünk haza, ha vendéget hívunk, ha eladjuk az ingatlant -, márpedig az első benyomást a belső terekről itt szerezzük.
Arról esetleg még el lehet gondolkozni, hogy egy városi társasházban, felnőtt lakóknak van-e szükségük elkülönített előszobára és mekkorára, de egy kertes házban, főleg gyerekekkel egy jó előszoba lehet a kulcsa a tisztaságnak és a (viszonylagos) rendnek. Egy remek blogbejegyzés a családi rendszerezőkről, amire szerintem a konyhán kívül az előszoba a legjobb helyszín.
Az én szívemnek az előszoba nem csak a felsorolt érvek miatt különösen kedves, hanem azért is, mert mérete és funkciója miatt olyan dolgokat is megvalósíthatunk itt, amit a többi helyiségben nem merünk, vagy nagyobb méretben költséges lenne.
Mire gondolok?
 • Ide tehetünk egy-egy drágább holmit, mert úgyis kevés kell belőle. Például tapétát, mert egy tekercs – vagy akár bolti maradék – is bőven elég.
 • Tervezhetünk meghökkentő színeket, legalább mindenki azonnal mosollyal kezd.
 • A bútorokon kiélhetjük a (kezdő) DIY ambíciókat, hiszen ez csak az előszoba!
 • Remekül lehet képekkel dekorálni, mert olyan kicsi a helyiség, hogy egy jó kép már karaktert adhat neki.
 • Ha régi típusú lakásban hatalmas előszobánk van, ne úgy gondoljunk erre a térre, mint elvesztegetett lehetőségre: legyen itt a mi saját minigalériánk, vonjuk be ötletesen a tárolásba, adjunk neki plusz funkciót!

Vannak olyan házak, lakások – pl. angolszász országokban ez gyakori – , ahol az előszoba kialakítása nagyon stílusos – egy szép lépcsővel, falburkolattal, vagy egyedi padlólappal.

Ha hozott anyagból dolgozunk, akkor is remek eredményeket érhetünk el, lásd fenti felsorolás, ha viszont építkezünk, akkor mi is kialakíthatunk stílusos előszobát, egy szép bejárati ajtó, ablak, lépcsőtér hozzáadásával. Egyet ne felejtsünk el: bár szerintem a praktikum mindig az első szempont a lakberendezésben, az előszobában ez sokszorosan igaz!

Aztán ne felejtkezzünk el azokról az előszobákról, amelyek egy-egy gyönyörű építészeti elemmel, régi bútorral, antik tárggyal teszik magukat emlékezetessé, és örömtelivé a hazaérkezést minden nap!
 
 
Aztán vannak azok, amelyeket az okos tárolás miatt irigyelhetünk:
Vonzó lehet a bátor színválasztás, vagy meghökkentő tárgy elhelyezése is:
Nagyon stílusos, ha minigalériát csinálunk az előszobában:
Vagy lehet hívogatóan otthonos, ahol máris eltűnik a stressz, mert hazaértünk:
Ha tehát tanácstalanok vagyunk, hol kezdjük a lakásunk felújítását, bátran próbálgassuk a szárnyainkat az előszobában. Kicsi a bors, de erős!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. aranyalma2012 says:

  Szia! Természetesen hozzárjárulok. Az aranyalma2012-pont-blogspot-pont-hu-n van háttérinfó, van egy kezdetleges alaprajz is, igyekszem a napokban átrajzolni, berajzolni a bútorokat, képeket csinálni a házról.
  Köszönöm, hogy segítesz!

 2. Mindenképpen küldj alaprajzot, méretekkel, és a fényképek is jól jönnek (csak akkor teszem be a posztba, ha ehhez hozzájárulsz).

 3. aranyalma2012 says:

  Lefagyott a gépem, nem tudom, hogy elküldtem-e a megjegyzést…
  Tehát, még egyszer: A mi házunknak is nagy hibája, hogy nincs előszoba, ráadásul a konyhába esünk be, mert a nappaliban lévő ajtót több okból nem használjuk: télen nagyon kihűti a lakást, kislányunk jelenleg cipőmániás, a nappaliban játszik és nem szeretném sáros cipővel a szájában meglátni, továbbá helyhiányban is szenvedünk és a hatalmas és csúnya ülőgarnitúránk 2-es része az ajtó elé van tolva amit elfüggönyöztem, hogy valahogy azért kinézzen. Nincs hova lepakoljunk, mivel kertes házunk van ezért 10-ból 9x térdig áll a gané, hiába söprögetek, mosok fel egy nap többször is. Nagy időrabló. Egy szóval Úútálom, hogy nincs. 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!