Lakjunk jól!

Ingatlanvásárlás: mi van, ha szerelem első látásra?

Kockaházak átalakítása után, panellakás felújítása közben kicsit álmodozzunk is…

Mostanában a lakberendezési blogok szerzői több esetben is gyakorlatra váltják az elméletet, és ki nagypolgári villát rendez be maguknak Budapest egyik kertvárosában, ki vidéki birtokot újít fel a családnak. Ezekről a projektekről szerencsére a blogokon keresztül részletesen tájékozódhatunk, így ha mi abban a szerencsés helyzetben lennénk, hogy ingatlanvásárlásba, teljes felújításba foghatunk, akkor remélhetőleg az ő tapasztalataikból (esetleg hibáikból) tanulhatunk!

A szerelem teljességgel érhető, észbontó épület!
Képek forrása: Térkultúra

Mindkét projekt esetében hasonló a kiindulás: vágyakozás, találkozás, fellobbanás, üzlet. Mivel azonban itt a szereplők profik, azért gondolhatjuk, hogy tudják mekkora fába vágták a fejszéjüket (az egyikük különösen óvatos duhaj, mert először csak bérlőként kóstolgatja a szerelem tárgyát!).

Vajon elegendő-e a szenvedély, ha ingatlanbizniszről van szó?

Forrás: Otthonkommandó

Lehűtöm a kedélyeket: szerintem semmiképpen. Lehet szerelemre lobbanni egy ház, lakás iránt, de ezt a házasságot csakis hideg fejjel, sőt érdekből kössük!

Az ingatlanvásárlás legtöbbünknek a legnagyobb pénzügyi befektetés. Ráadásul ha belebukunk, akkor nem csak a pénzüket bukjuk, hanem akár a fedelet is a fejünk felől. Sőt a családunk, gyermekeink feje fölül.

Mert kínos, ha az álomházról kiderül, hogy olyan szerkezeti hibái vannak, hogy menthetetlen az épület:

  • rossz az alapozás, az aljzat szigetelése, vizesedik,
  • komoly statikai problémák vannak,
  • a falazat anyaga nem felel meg a mai igényeknek,
  • fafödémes, ráadásul annak is rossz az állapota,
  • stb.

Azaz a család összes spórolt pénzén mondjuk vettünk egy jó helyen lévő telket. Vagy még rosszabb: egy nem is túl jó helyen lévő telket, egy illúzióval. Olvasunk ilyeneket lakberendezési újságokban: megvették, fel akarták újítani, de jött az építész és azt mondta,  hogy ezen csak a dózerolás segíthet. De sebaj, ma már ez áll a helyén:

Forrás: Szépházak

Ezzel csak az a gond:

  • Ha egy régi villát kutattunk fel, vajon mit érzünk majd, ha kiderül: el kell bontani?
  • Ez a ház itt bőven 100 millió forint felett van. Nagyon bőven. Tehát ha valaki ilyet épít, mert az eredetit nem lehetett megmenteni, annak nem volt probléma a bontás. De ma egy sokkal szerényebb családi házat sem hozunk ki 30 millió forint alatt. Ha minden anyagi forrásunk felkutatásával 15 millió forintot szántunk az eredeti felújítására, akkor rögtön látható, hogy bajban leszünk.

Bár én is odavagyok a régi épületekért, a végzetes hibák itt sokkal valószínűbbek, mint egy újabb épületnél! Sok esetben simán számolhatunk úgy, hogy a felújítás minimum annyiba fog kerülni, mint a ház maga (ha drága helyen vásároltunk), vagy akár sokkal többe is, ha a helyet magát nem kellett megfizetni!

Tehát hiába látunk ilyeneket, amitől szem elhomályosul, józan ész kikapcsolna, ne veszítsük el a fejünket!

Fenti két kép: Otthonkommandó

És egyébként nem csak a polgári villák, régi parasztházak lehetnek nagy pénznyelők, hanem akár 15-20 éves házak is, mert kiderülhet, hogy gyakorlatilag a szerkezetben is szinte minden cserére szorul:

  • Elavult a gépészet (kazán, bojler, vezetékek).
  • Nem megfelelő a külső szigetelés, a tetőtér szigetelése.
  • Nem a mai igényeknek megfelelőek a nyílászárók
Mi pedig a vételnél leragadunk a jó elhelyezkedésnél (akkoriban még elérhető volt egy belterületi telek), végülis kellemes a kialakítás, és arra gondoltunk, a konyhát, a burkolatokat, a fürdőket majd idővel lecseréljük. Persze, majd azokat is, de a felújítás ugye mindig belülről, a hardware-rel kezdődik. És ezek sokmilliós tételek.
Ezek a házak, lakások egyébként mindenképpen jó befektetések, hiszen felújítás után sokat fognak érni (már ha jó üzletet kötöttünk a vételkor és nem felejtkeztünk el a hibák árát érvényesíteni az ajánlatban!). De ettől azt a 10-20 millió forintot még bele kell tolni az üzletbe. Esetleg azonnal.
Csodás ház, csodás helyen, ilyen kerttel. De aki végül megveszi, az ne felejtse el, hogy minimum 20 millió forintot fog benyelni még a ház!

Aztán persze vannak a nagyágyúk, de itt feltehetően a pénztárcák is jól meg voltak tömve!

Ilyen volt…
ilyen lett!
Mi következik mindebből? Ugye hallottuk már a jótanácsot, amit házasságkötés előtt mondanak?
Előtte nyisd ki jól a szemed, mert utána úgyis félig le kell majd hunynod.

Tehát keressük az igazit, de mielőtt megköttetne a frigy, nézzük meg alaposan, biztos jól választunk-e!Aki pedig a józan megoldások híve, nekik inkább ezt ajánlom: hogyan épít fel egy család szerény méretű, nagyon okos házat?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!