Lakjunk jól!

Az olvasó kérdezi: panellakás fürdőjének felújítása

Az alábbi olvasói levelet kaptam:

A lakásom 66nm,egy plusz két félszobás. A konyha 2,50×4,60 van leválasztva kis speiz. A nappali 4,60×4,80,a félszobák 2,50×4,60 és 1,95x 4,60. Van lodzsa is, a nappali hosszában és kb. 1,60 széles. Szóval lakótelepi viszonylatban nem rossz. Viszont minden 30 éves benne. Látod magad előtt, gondolom. Őszre szeretném a konyhát, fürdőt, wc-t felújítani, közepes árkategóriában.
Mi a véleményed az épített,nyitott zuhanyzóról?A fürdőm 175×250-es. ablak nélküli. Tudnál ötleteket adni?
Bárdos Zsuzsa nekem is kedvencem,számomra is felismerhetőek a munkái.”
Zs.

Egy Bárdos Zsuzsa által felújított panellakás, forrás: Széplak


Régen örültem ennyire lakberendezési feladványnak, mivel magam is panellakos voltam 25 évig, és SZERETTEM ott lakni!

Szerintem a lakótelepi lakásokat nagyrészt érdemtelenül becsülik le, mert az alsó árkategóriában sokkal kényelmesebb, kellemesebb életet biztosíthatnak, mint sok leválasztott, udvari, sötét földszinti lakás!

Forrás: Széplak, 47 nm
 1. A lakótelepi lakásokban még van konyha, amin ráadásul ablak is található.
 2. A szobák általában külön bejárattal rendelkeznek.
 3. A lakások rendszerint világosak, utcai fekvésűek.
 4. Zárt folyosóról lehet bemenni.
 5. A tér általában nem túl nagyvonalú (azért pl. egy Pók utcai 80 nm+ lakás a közel 40 négyzetméteressé összenyitható közösségi térrel minden új építésűvel állja a versenyt), de legalább mindenre jut egy kisebb helyiség.
Ha lakótelepi lakást újítunk fel, különösen tudatosnak kell lennünk az anyagiak tekintetében, mert a felújítás egyben befektetés is. Tehát úgy tervezzük, hogy a lakás nekünk kényelmes és tetszetős legyen, viszont emelje is az ingatlan értékét legalább annyival, amennyit ráköltöttünk!
Forrás: Széplak, 54 nm
Ebből egyenesen következik, hogy panellakásba (sem) építünk be luxusanyagokat, mert az egy értékesítésnél azonnal veszteségként fog jelentkezni.
Az olcsó anyagok nem egyenlőek az ócskával! Miben érdemes gondolkodni?
 • Például magyar burkolatokban, mint Zalakerámia. Egyszínű, egyszerű, jó minőségű – azaz nem mérethibás – csempék, padlólapok.
 • Jó minőségű, tetszetős laminált burkolatban, lásd Kaindl Parketta.
 • Konyha, fürdőszoba bútorok: IKEA.
 • Semleges stílusú megoldások: fehér, krém, sima vonalak. A panelhez amúgy sem megy a rusztikus, mediterrán, vintage vonal, maximum röhejesen néz ki.
 • Skandináv, minimál vonal, amit azért vidámíthatunk textilekkel, személyes tárgyakkal, könyvekkel, növényekkel.
Uppsz, egy Docksta asztal itt is!
Forrás: itt

Mi az, amit mindenképpen kerüljünk?
 • A barkácsáruházak, bútordiszkontok akciós, alsókategóriás termékeit!
 • A márványos, mintás, bordűrös csempéket.
 • A “lakótelepre jó lesz” laminált bútorokat.
 • Padlószőnyeget.
 • Lehetőség szerint a garnitúrákat, bútorcsaládokat: komplett étkező / háló azonos bútorcsaládból, kanapé+fotel összeállításokat, szekrénysor+kisasztal kombókat: rettenetes unalom!
 • A fusi megoldásokat.
 • A lakótelepi feelinget, az olyat, amilyen a szomszédnak is van, amilyet “lakótelepen szokás csinálni”.

Folytatjuk!
Neked van kérdésed? Küldd a facebookon, vagy a lakasszabo@gmail.com címre, ha tudok, örömmel segítek!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Rita, nem vagyok se gépész, se építész. Azt tudom, hogy a panellakásokban kétféle fűtés szokott lenni, kétkörös vagy egykörös. Az utóbbival szerencsére csak egyszer találkoztam, az kemény dió, ha átalakítás történik, mert nincs a radiátornak és a lakásnak saját köre, hanem az egymás alatti szintek közvetlenül kapcsolódnak.

  Mivel a panelban a fűtés központi, így mindenképpen érdemes gépész szakemberhez fordulni, aki a radiátor átfordítására is választ tud majd adni. Elvileg nagyon kis munka, mi nyáron tettük át a miénket a hálóban a merőleges falra.

  Ami inkább kérdés, az a nyílászáró átalakítása. Ha az erkély zárt, és a nyílászáró átalakítása nem látszik kívülről, akkor tiszta ügy. Ha látszik, akkor el kell felejteni, mert a ház homlokzatába nagyon nem ildomos belepiszkálni. Ajánlom Juditu blogját és Facebook oldalát, ott lehetett látni, hogy nézhetne ki az erkélynél lévő nyílászáró cseréje (nála egyébként valami fura megfontolásból nem cseréltek teljes üvegajtóra, pedig ki lett bontva a szerkezet). Az is lehet, hogy nem könnyűszerkezetes az erkélyablak alatti rész, persze a betont is ki lehet vágni, ám az drágább.

  Sok sikert az átalakításhoz! Andrea

 2. Rita Greskovics says:

  Kedves Szerző!

  Több posztban/ oldalon is láttam olyan panellakás átalakítást/ átalakítási tervet, ahol az erkélyajtó+ablak cseréjekor teljes tolóajtós üvegezéssel oldották meg a cserét, ezzel sokkal napfényesebbé, “egyterűvé” téve a nappalit. A kérdésem az, hogy ilyenkor kell-e engedélyeztetni az ilyesfajta cserét, illetve az ablak alatti radiátor ilyenkor hova kerül.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  Üdvözlettel:

  G. Rita


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!