Lakjunk jól!

Kockaház: bővítés a kert felé! 5. rész

Sorozatunk előző részeiben körbejártuk egy sátortetős ház külső felújításának lehetséges irányait, és talán elhisszük, hogy újfajta anyagokkal és végiggondolt tervezéssel akár kellemes kinézetű házunk lehet.

Az eladó ház kívül, jelenlegi állapot
és belül.
A feltételezett eredeti alaprajz
Eredeti beosztás, makett

De akár rusztikusabb, romantikusabb, vagy inkább modern irányba indulunk, jó eredményt kaphatunk!

rusztikus_kovacsolvas_bontott_tegla_krem_zsalugater

 

eklektika3

Azt is megnéztük, hogy a meglévő, körülbelül 100 négyzetméteres alapterületen mit lehetne elhelyezni úgy, hogy egy későbbi bővítés után szinte változatlan formában használhassuk a ház felújított részeit.

Ilyen lenne a ház jelenlegi alapterülete a felújítás első üteme után

Ez a beosztás kielégíti egy négyfős család legfőbb igényeit, azonban hosszútávon semmiképpen sem jelent végleges megoldást, mert nincsen kellően tágas közösségi tér, nincsen kertkapcsolat, tehát a házat bővíteni kell. Mivel egy szuterénes kockaházban pont a kertkapcsolat kialakítása a cél, ezért az emelet felé történő terjeszkedés itt szóba sem jön. Ennél a háznál a telek mérete és a ház elhelyezkedése miatt van rá esély, hogy hátrafelé még pont lehet annyi hely, hogy arrafelé lehessen bővíteni a házat.

A bővítés kizárólag egy nagy közösségi teret és kertkapcsolatos teraszt adna hozzá a jelenlegi épülethez. Tehát továbbra sem lenne kamra, gardrób, háztartási helyiség, ezeket megpróbálhatjuk máshogyan pótolni (közlekedőben és a méretes hálókban elhelyezett gardróbszekrények, kiszellőztetett kamraszekrény, beépített háztartási eszközök a közlekedőben, tárolás a szuteréneben, stb.).

Milyen lehetne a végeredmény?

A mi otthonunk májusi számában félszint eltolásos, felújított ház a 80-as évekből. A mi kockaházunk bővítése is lehetne valami ilyesmi: csupa üvegfelület, világosság, nagy tér, kertkapcsolat.

Az alaprajzon nem látszik a félszint eltolás (mert béna vagyok), de ahogy a fenti képen látjuk, egy lépcső menne le az eredeti alapterület közlekedőjének végéről a bővítés felé.

A bővítés körülbelül 50-55 négyzetméter hasznos terület (10×5,5 méter), amin kényelmesen elhelyezhetjük a konyhát, egy méretes étkezőt, és egy kellemes nappali részt, beszélgetősarokkal, tévével, esetleg kandallóval.

Az alaprajz csak tájékoztató jellegű, mert a berendezéseket a program által felkínált primitív készletből állítottam össze. Itt egy kiváló L alakú konyhát lehet kialakítani  plusz konyhaszigettel az étkező felé (szeparáció!), és 8 fős étkezőt.

Az talán látható, hogy az eredeti alapterületen a felújítás első üteméhez képest alig történt változás, mindössze a konyha-étkező lett végül szülői háló, és a konyha vizes kiállásokat szülői fürdőnek hasznosítjuk (nem szabad elfelejteni a vécé vezetékezését sem!).

Mit kapunk?

Szülői lakosztály: kiválóan felszerelt, méretes fürdőhelyiséggel (kb. 1,5×4 méter), a házaspár igényeitől függően sarokkád (140×140 centi), asszimetrikus kád (150×100 centi), vagy nagy zuhanykabin (150×100 centi), dupla mosdó szekrényekkel (160×60 centi), az ablak alatt vécé, bidé. A fürdőre új ablakot kell kialakítani (a szigetelés után már ne tegyünk ilyet!), jó lehet akár egy kerek megoldás is!

Elfogadnám!

Lesz egy kényelmes, világos hálószobánk, sőt később akár saját teraszt is építhetünk hozzá!

 

A gyerekeknek mindkét szoba kellemes, használható, jól berendezhető, közös fürdővel:

Forrás: Széplak
Forrás: IKEA Family Live
Forrás: Lakáskultúra

 

Az új konyha és nappali tágas, világos kialakítással:

Helyiségek méretezése:

Nagyon fontos, hogy legalább két lépésben tudjunk gondolkozni, azaz rövidtávon és hosszútávon mire akarom használni a szobát? Milyen bútoraim vannak / lesznek, mert azokhoz kell kialakítani, méretezni  a helyiségeket!

Egy gardróbszekrénynek kell 65 centi mélység, a felnőtt íróasztal legalább 150×80 centi, egy kényelmes franciaágy kb. 190 centi széles és közel 210 centi hosszú, stb.

Azt a pénztárcánk és az egyéni igényeink szabják meg, hogy a berendezésnél kötünk kompromisszumot (kisebb bútorok, egyedi készítés, stb.), vagy akár 10-20 centiért is átrakatunk egy falat, egy nyílászárót?

A bővítés tervezése:

Ezt építész fogja csinálni, tehát nekünk nem kell minden részletet előre magunk előtt látni. A szakember ügyelni fog:

  • az új és régi részek összekapcsolására,
  • a nyílászárók kialakítására: a közösségi térbe érdemes sokat tervezni, de manapság a földszintre már tesznek fix táblákat is, amelyek nem nyílnak. Mi az előnyük ezeknek? Biztonságosabbak, jobb a hőszigetelésük és sokkal olcsóbbak, mert nincsenek vasalatok. Emeletre SOSE rakjunk nem nyíló nyílászárót, mert hogyan tisztítjuk?
  • a jó kertkapcsolatról és a terasz kiépítéséről. Ha lehet, válasszunk fedett teraszt, itt talán legegyszerűbben az új tető túlnyúlásával. Olyan amerikai jellegű hosszú teraszra gondolnék, a bővítés hosszabbik oldalára, Távol Afrikától megvan? Olyasmire.
  • Tető kialakítása: a bővítés után már nem sátortető lesz, hiszen az épület már nem kocka, hanem téglalap, így a tető pedig kontyolt nyeregtető. Ha ez hátrafelé túlfut az épületen, akkor alakítható ki a fedett terasz (lásd fent). A tető kialakítása egyébként majd kérdéseket vet fel a bővítésnél: mennyi lesz ott a belmagasság, hiszen a félszint eltolás a tető kialakítását is befolyásolja! Akarunk-e nyitott tetőszerkezetet, vagy más megoldást választunk?

Sátortető
Bővítés után: kontyolt nyeregtető!
Az áttervezésben teljesen laikusként eddig jutottam, azaz eddig bárki el tud jutni, aki lakás vagy házvásárlásban akar döntést hozni! Innen következik a kötelező szakértői felmérés, majd ha az rábólint a terveinkre, akkor jöhet az alku, vásárlás és a tényleges tervezés, építész részvételével.

Mit gondoltok? Érdemes megvenni egy kockaházat?

Kérdésed van? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon jó meglátás! A tervek szerint itt a nappalinak 3 felé vannak ablakai, tehát ha a veranda le is veszi a fényt, a másik két oldalon még bejöhet. A ház egyébként nem kedvezően tájolt, a nappali fő fala északi fekvésű (veranda), a másik kettő viszont így kelet-nyugati. Egyébként szerintem a jó terasz, veranda, erkély főként északi tájolású (max. reggeli és késő esti nappal), lásd mostani rettenetes kánikulákat. Vajon ki üldögél a sok déli fekvésű teraszon? Vagy árnyékolnak vagyonokért. Ez a kockaházas cikksorozat felújításról szólt, tehát mi van akkor, ha találunk egy olcsó, régi házat kiváló belterületi elhelyezkedéssel. Evidens, hogy rengeteg a kompromisszum!

  2. Anonymous says:

    Merre van dél?Mielőtt átalakításnak vagy bővítésnek nekilátsz, nem árt ha arra is figyelsz, hogy hogyan lesz télen meleg nyáron hűvös a ház. A veranda is jó dolog, de ha nem a megfelelő irányban van, akkor barlanglakássá változtatja a mögöttes helységeket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!