Lakjunk jól!

Tervezzünk: az okos konyha szép konyha!

Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy a konyhatervezés komplex feladat. A konyha – főleg, ha főzünk is benne (én csakis ezt az esetet fogom szem előtt tartani) – üzemi terület, tehát jól kell működnie. Ezenkívül a konyha a lakás egyik legfontosabb helyisége, nem mellékesen talán az egyik legdrágább. Nagyon sok időt töltünk itt (ki önként, ki kötelességből). Ebből az is következik, hogy nagyon kevés az, ha a konyha csupán jól néz ki.
Chili & Vanilia: ebben a konyhában minden a főzésről szól, miközben persze gyönyörű, a tervezésről itt olvashatsz
Mi kell szerintem a konyhában?
 • Fény, ha lehet sok természetes. Ezzel mindent el is mondtam a ma divatos “dugjuk a konyhát egy sötét sarokba” divatról.
 • Fekvés: ez egy meleg helyiség, a déli és nyugati fekvés, ha mi tervezzük a házat, kerülendő.
 • Technika: nagy hűtő, nagy mosogató (lásd IKEA 80 centis egymedencés modellek), mosogatógép (legalább a helyét érdemes kihagyni és az elektromos és víz kiállásokat kiépíteni), gáz főzőlap, középkategóriás villanysütő – gyerekek miatt hőszigetelt ajtóval – , szagelvszívó, ami lehetőleg külső kivezetésű.
 • Méretes kamra, ha lehetetlen, akkor nagyobb, szellőztethető kamraszekrény. De legalább egy kihúzható magas elemnyi tároló.
Forrás: Nem Art Decor, fotó: OMG
 • Jól tisztítható felületek. Ez a földön hidegburkolat, beton, műgyanta, linóleum. Szépek a fapadlós konyhák, de bele se akarok gondolni milyen, ha kiömlik a leves, sőt, borzalmak borzalma egy üveg olaj, stb. Szerintem sosem lehet a résekből feltakarítani. Az ajtó akkor jól tisztítható, ha fényes a felület, nincsenek rajta bemarások. Színválasztás: jobb, ha a kosz látszik. Az már rossz, ha ragad. A munkapult fölé jól tisztítható felületet tervezzünk, gondoljunk a botmixeres műveletre, illetve egy kapkodós ebédkor bekövetkező balesetekre.  A tűzhely körül lényegesen nagyobb magasságban kell burkolat, ráadásul extra jól tisztítható fajta, mert egy pirított máj, olajban sütés elképesztő dolgokat képes produkálni.
 • Bútor: alul fiókok, hogy mindent elérjünk. A sarkokon forgatható elemek. Zárt felső elemek, ezek lehetnek üvegesek, lényeg az, hogy a porosodástól, zsíros lerakódásoktól óvjuk az eszközöket. Jól néznek ki a nyitott felső elemes megoldások, de ott vagy sosem főznek (pl. bundáskenyeret, palacsintát, húslevest, stb.), vagy a takarítónő mindig lemosogatja a teljes berendezést, illetve csak bemutatótermet nézünk.  Ne dőljünk be ennek. Esetleg a tényleg minden nap használt tányérok, bögrék lehetnek nyitott polcon.
 • A munkalap legyen strapabíró. A szokásos lamináltak elég jó bírják, pl. az IKEA árul egész szépeket is olcsón. A vastag tömör fa lap gyönyörű, de az a tapasztalat, hogy a legkeményebb parkettalakkal kell több rétegben lekenni használat előtt, a vizesebb részeken így is hamar foltosodik. És szerintem az nem patinás, hanem ronda. Gránitot, coriánt még nem próbáltam.
 • Méretek: extrém esetektől eltekintve a konyha sosem túl nagy, bár van az a háromszög, amit bejárunk (hűtő, mosogató, tűzhely), itt nem kényelmes kilométereket gyalogolni. Mindenképpen kell elegendő munkalap: mosogató körül minimum 60-60 centi, tűzhely körül minimum 60-60 centi, de ha összesen ennyi van, az nagyon kevés lesz egy átlagos főzéshez is. A konyhában is érdemes összegezni mennyi cuccunk van (tányér, pohár, edény, gépek, tálcák, sütőcuccok, mérőeszközök, stb.). Tárolókapacitás: ha a meglévő készleteket elegendőnek tartjuk, akkor is bőven tervezzünk, de ha kezdők vagyunk a konyhában kevés holmival, akkor bő 30-40%-kal még számoljunk, Elég kínos a lábasokat mindig egy toronyból elővenni, stb. Személyes tapasztalat, hogy a felső elemeknél a tányéroknak a 80-as elem megfelelő, a 60-as elemben a mélytányérok, lapostányérok, kistányérok nem férnek el egy polcon.
 • Elektromos kiállások: a villanyszereléssel kapcsolatos tervezésnél (ugye nem építünk új konyhát, drága burkolatokat bizonytalan elektromos és persze vízvezetékek fölé?) először is a nagy konyhai gépekhez (villanysütő / főzőlap, mosogatógép, hűtő, szagelszívó, mikró) mindenképpen tervezünk kiállást, sőt ezekhez általában külön biztosíték is tartozik. A villanysütőhöz speciális szerelvényezés és teljesítmény kell! A pult fölé pedig bátran tervezzünk 80-100 centinként dupla dug-aljat: kávéfőző, kenyérpirító  vízmelegítő, plusz valahová gyorsan be kell tudni dugni a botmixert, a robotgépet, sőt néha több eszközt is használunk egyszerre. Burkolás után késő bánat, és a kígyózó vezetékek a fokozott balesetveszély mellett a legszebb dizájnt is tönkreteszik!
 • Hely a hétköznapi, családi étkezésekre. Kisgyerekekkel különösen nem jó ötlet a nappaliban enni, mert disznóólat csinálnak minden alkalommal. Nem is beszélve arról, hogy anyuka mellé le kell tudni ülni. Az egyterű konyha-étkező-nappali viszont amennyi problémát megold, annyit szül is, mert nem hiszem, hogy beszélgetés, zenehallgatás, olvasás, tévézés közben a család feltétlenül vágyik arra, hogy a botmixert hallgassa.
Forrás: Otthonkommandó
 • Ha a konyhában van az egyetlen étkezőnk, ha látszik a munkaterület a nappaliból, akkor próbáljuk valahogy szeparálni. Mert egy nagyobb vendégség esetén (nekem konkrétan a négyfős vasárnap ebédnél is a halálom), hogy egyszerre kell logisztikai zseninek és mesterszakácsnak lenni. Azaz tálalj úgy ízletes, sokfogásos ebédet, hogy a konyha közben bemutatóteremre hasonlít!
Forrás: Lakáskultúra

Te már terveztél konyhát? És sikerült?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zsuzsa Skeren says:

  Az ajtócsere alkalmával találtam erre a cikkre. Nagyszerűen sikerült.

 2. Igen, ilyesmire gondoltam! Ha a teleknél kezditek, akkor még érdekesebb a történet! Ezt pedig nagyon ajánlom, ma szerintem nem érdemes másképpen építkezni, inkább a méreten, a burkolaton, a bútorokon spórolnám meg a különbözetet – ha van: http://www.greenpressblog.com/2013/05/hurra-epitkezunk-segitseg-epitkezunk-32.html

 3. Anka says:

  A tervezésre gondolsz? mármint bemutatnád? a nyáron szeretnénk megterveztetni – telek van – és elkezdeni az engedélyeztetést. Ha érdekesnek találod majd, szívesen mesélek 😉

 4. Kedves Anka, abszolút egyetértek, sőt, szerintem tanulni is az étkezőasztalnál fognak, ott lehet rajzolni, festeni, társasozni, stb. Örülök, ha hasznosnak találod a posztokat! Ha előrehaladtok a háztervezésben, vendégposztok is jöhetnek!

 5. Anka says:

  fűszerekért persze, csak siettem …

 6. Anka says:

  Nálunk minden fontos dolog a konyhában zajlik, lásd a gyerekek a pulton ülnek, apa ott emailezik, én főzök, a barátok, ha jönnek ott csoportosulnak, szóval NAGY konyha kell, egy kicsi, irodás-dolgozós-asztallal, középen szigettel, ahol lehet közösen a kicsikkel sütni és közvetlen kertkapcsolattal, ahová csak ki kell lépni a főszerekért tavasztól őszig, illetve, ahol ki lehet menni étkezni a szabadba. Köszönöm a posztot, a blogot, mi épp háztervezésben vagyunk, építkezés előtt, sokat segítesz 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!