Lakjunk jól!

Még mindig kockaház: tervezzük az átalakítást! 3. rész

Remélem átjött az előző két bejegyzésből, hogy alapvetően nincs gond a sátortetős kockaház külsejével, hiszen az új építésű, földszintesek sem követnek nagyon más stílust. Az eredmény sokkal inkább az anyagok, részletek igényes és összehangolt kiválasztásán múlik. Tehát egy szokásos kockaháznak a külső jegyek újragondolásával akár egész kellemes külsőt is adhatunk.

Megnéztük a rusztikusabb, illetve a modernebb, minimalista stílushoz jól illő elemeket. Elárulom, én nem választanám sem egyik, sem másik irányzatot, hanem próbálnék olyan mixet alkalmazni, ami sem nem túl vaskos, nehézkes, terjengős, sem nem rideg vagy barátságtalan.

Hideg szín – szürke – , ám régies forma
Loft jelleg: fém és bontott tégla

Akkor lássuk, hogy én mit választanék a házunkhoz?

Szín: fehér, esetleg kicsit szürkés árnyalatban (mert ugye olyan nincs, hogy fehér, illetve ennek több tucat árnyalata is lehet, a sárgást viszont kerülném!).

Tető: azt hiszem hajlanék a fém fedésre, kivéve ha valaki ajánlana garantáltan jó minőségű és tetszetős bontott tetőcserepet.

Ablakok: Nekem az ablakok-ajtók talán a legfontosabb elemei a háznak, így ha tehetném valószínűleg modern vonalú, háromrétegű üvegezésű, fa ablakokat választanék, és hozzá árnyékolásnak zsalúziát, hacsak nem találnék a meglévő rejtett tokokhoz valami igényes redőnyt. Bár egy kis mozgás nem árt, azért egy 150 nm körüli családi házban lévő kb. 15 ablakhoz már érdemes elgondolkozni a motoros változaton!

Ez a bejárati ajtó szerelem volt első látásra! Fából vagy fémből, az asszimmetrikus elem nélkül:

Szuterén lábazat és garázskapu: ha nem kapnék szép fa garázskaput, akkor szürkére festettet keresnék, ehhez pedig vagy pirosas kő borítást, vagy bontott téglát.

 

Ha viszont kapnék igényes fa(színű) garázsajtót, akkor mindenképpen ezt a burkolatot választanám!

Bejárati terasz korlátja, kerítés: natúr, tölgyszínű, egyenes vonalú fakorlátot választanék, a kerítéshez pedig jól takaró fa elemeket. Ha van épített alap, akkor az a szuterén lábazat borításával egyezzen meg.
Felirat hozzáadása

 

Emlékszünk? Ilyen volt. Ugye, rá sem lehetne ismerni egy ilyen ráncfelvarrás után?

 

Ha pedig már meggyőztük magunkat arról, hogy lehet szép ez a ház, akkor jöjjenek a még fontosabb kérdések:

 • Érdemes-e a házat egyáltalán felújítani?
 • Vajon lehet-e a kockaház egyszerű beosztását korszerűvé változtatni?
Jelenleg azt hiszem nem éppen álomház belül sem!

Először is meg kell nézetni a házat (minden régi, teljes felújításra váró házat) építésszel, statikussal. Alsó szigetelés (van-e), vizesedés, falak állapota, esetleges repedések, födém típusa (ne az ingatlanos mondja meg, hogy a tetőtér beépíthető! – mert pl. régi  fafödémnél nem fog menni), tetőszerkezet, vízszigetelés, hőszigetelés.

Felmérés nélkül sose vegyünk házat, hacsak nincs a kezünkben a vételár sokszorosa a felújításra, illetve akkor sem laknánk végül sátorban, ha az építész azt mondja, hogy a ház valójában bontandó.

Ennél a konkrét ingatlannál például a felújítás szempontjából alapvető kérdés, hogy a szuterén legalább garázs, tárolás és gépészet elhelyezésére alkalmas-e? Egyrészt megfelelően szigetelt-e alulról, nincs-e nyoma vizesedésnek, illetve megvan-e a minimális – 2 méter, 2,2 m belmagasság. Ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, akkor itt egy telekről beszélünk, bontandó házzal.

De most haladjunk tovább a pozitív forgatókönyvön.

Ez a ház 10×10 méter, most 3 szoba, konyha, fürdő, kamra, WC beosztású. Pontos alaprajz nincs (jaj, ezek az ügynökök! Vajon mekkora munka lenne egy ilyen csupa derékszögből álló rendkívül egyszerű háznak az alaprajzát elkészíteni? Centi, alaprajz.com, vagy egyéb szerkesztő programmal olyan bő óra lehet, kezdőknek.).

Leírás és baráti megtekintés alapján

 

A ház a mostani állapotában és méretével egy kisebb családnak, házaspárnak elég, bár a kerttel való kapcsolat nagyon hiányzik. Mivel mi hosszútávra és egy négyfős család igényeivel számolunk, ezért a felújítást két ütemben tervezzük.

 1. A jelenlegi alapterület optimalizálása: mire van szüksége a családnak? Mindenképpen kell egy konyha-étkező, nappali, szülői háló, gyerekszoba, fürdőszoba. Mivel a férj otthon dolgozik, illetve a nagyszülők vidékiek, mindkét funkciónak valahol, valahogyan helyet kell biztosítani.
 2. A bővítés, ahol a mai igényeknek megfelelő közösségi tereket a kerthez kapcsolódva helyeznénk el.

Tehát legközelebb jöjjön a mostani igényeknek megfelelő, de a bővítés utáni állapothoz is illeszkedő áttervezés a meglévő területen. A sorozat utolsó eleme a bővítés lesz.

Az előző két rész:

Az olvasó kérdezi: mire jó egy kockaház?

Az olvasó kérdezi: kockaház átalakítása – mi van, ha modern?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says:

  Ez nagy meglepetés volt! Barátnőmék kerestek arra lakást, aztán pár utcányira vásároltak is – a patak másik oldalán. Nagyon örülnénk, ha majd megírná, mi lett a házból, mert szerintem fantasztikus lehetőségek vannak benne: a környék, az utca tökéletes, és a ház is egy masszív sátortetősnek tűnik!

 2. Huszár says:

  Ez az én házam:)
  Véletlenül találtam rá az interneten. Tényleg át szeretnénk építeni és nagyon tetszik amit írnak róla!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!