Lakjunk jól!

Az olvasó kérdezi: kockaház átalakítása - mi van, ha modern? 2. rész

Ott hagytuk abba a múltkor, hogy egy remek helyen található, csúnya kocka házból lehet-e kellemes otthont varázsolni?
Elsőként az itthon népszerűbb mediterrán-rusztikus ráncfelvarrást jártuk körbe.
Nem kerülgetem a forró kását, egy kockaházat szerintem inkább modern stílusban érdemes felújítani, hiszen a sima vonalakat nem lehet erőszakkal lágy ívekké alakítani, hanem olyan megoldásokat kell találni, ami szintén egyszerű, letisztult. Még akkor is, ha itthon még mindig inkább a fa – bontott tégla stílus járja. Ez egyben azt is jelenti, ha valaki utálja a modern vonalakat, tényleg ne válasszon kockaházat!

A mai földszintes házak jórésze egy kicsit továbbgondolt, megszépített kockaház, persze kertkapcsolattal. Sőt, a passzívházak kimondottan erre a formára épülnek, mivel így keletkezik a legkevesebb lehűlő felület.

Nézzük akkor a házat modern anyagokkal, formákkal, megoldásokkal!

A vakolat színe: nálam ebben a stílusban két szín játszik. Elsősorban fehér (azért nem a szemfájdító hófehér, de nem is krémszín, vagy törtfehér, hanem inkább kicsit szürkés), vagy egy halvány szürke.

Fehérben – ha a nyílászárók nem fehérek, feltétlenül ez a jó választás!

 

Fehér nyílászárókhoz viszont érdemes kicsit elütő színt adni!

Aztán folytassuk felül, a tetővel! Alkalmas lehet a modernebb vonalú és színű (antracit, szürke, fekete) betoncserép, a fémlemez. A bitmenes zsindely nekem soha.

Nálam azt hiszem ez lenne a nyerő!
Ablakok: ha kevesebb a pénzünk, akkor ehhez a stílushoz remekül illenek a fehér műanyag ablakok, viszont válasszuk a legegyszerűbb, sima vonalú, letisztult formát, minimális osztással!

De a lehetőségeknek csak a pénztárca szab határt, hiszen gyártanak alumínium és fa-alumínium ablakokat, mindkettő a legmagasabb minőséget képviseli! Hatalmas üvegfelületek, hosszú garancia, kivételes megjelenés:

Belül fa, kívül alumínium

Árnyékolás: mivel a házunkon van rejtett tokos redőny, ezért én elsősorban redőnyben gondolkoznék, valami minőségi megoldásban, például alumíniumból:

A másik megoldás persze a zsalúzia, kérdés, hogy a tokot hogyan lehet megoldani esztétikusan, esetleg a redőny tokját fel tudják-e használni?

Bejárati ajtók: fehér műanyagot csak nagyon óvatosan válasszunk, semmiképpen ne az olcsó, kommersz fajtát, ami egy rusztikus faajtót próbál leutánozni! Ha a házunk stílusához nem megy a hagyományosabb fa ajtó, akkor lehet furnéros, teljesen sima, modern vonalakat választani, sőt élénk színeket is!

Nálam ez a nyerő! Biztonsági üveggel, tejüveg / homokfútt / modern, fehér katedrál változatban.

 

Barna helyett ilyen formát más színben is választhatunk – bár ez a sötét szín éppen jól mehet egy modern házhoz
Ütős választás, nagyon tetszik!
A garázsajtónak természetesen illeszkednie kell a többi nyílászáróhoz, illetve a szuterénnél alkalmazott lábazati burkoláshoz. A modern stílus esetében a fehér garázsajtó nem annyira szentségtörés, de azért legyünk óvatosak! Fehér műanyag ablakokhoz, fehér bejárati ajtóhoz mindenképpen megy!
Fehér, nagyon szép kialakítással. Összehangolva az ajtókkal.

 

Alumínium ablakokhoz remek választás a szürke – viszont a burkolat ezesetben  legyen vidámabb!

Lábazat: a kissé rémisztő szuterén burkolását ügyesen kell kitalálni, hiszen nagyon meghatározó eleme lesz a házunknak. Ha modernebb stílusban újítjuk fel a házat, akkor a mostani terméskő burkolatnak mennie kell!

Helyette ezeket javaslom:

Én ezt választanám!

 

Szürke garázsajtóval kiváló lenne!


Terasz és lépcsőkorlát: ehhez a stílushoz jól illik a minimalista fém korlát, illetve a plexi-, vagy üveg megoldások!

Erre mondják: az édesanyja sem ismerne rá arra a tucatházra ilyen megoldásokkal!

Végül milyen kerítés illik ehhez a stílushoz? Nem biztos, hogy össze lehet hangolni a korlátokkal: az üveg nem túl praktikus kerítéstípus. Próbáltam keresni jópofa, modern vonalú, fém kerítést, de nem találtam (amit mégis, az inkább állatkerti rácsra emlékeztetett…). Tehát marad a fa, mert a teljes magasságban készült falazott kerítés nagyon távol áll az ízlésemtől és egy csendes, kertvárosi környezettől.

 

És végül néhány hangulatkép arról, mire számíthatnánk egy modern stílusú felújítás után?

Legközelebb megnézzük, vajon lehet-e ügyesen keverni a stílusokat, és abból mi sülne ki?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!