Lakjunk jól!

Az olvasó kérdezi: hogyan adjunk el egy házat Szentendrén?

Kaptam egy kedves olvasói levelet, hogy lenne egy eladó ház Szentendrén, mi róla a véleményem? És néhány fotót, illetve a ház alapvető adatait (utca, méret, ár).

Bár a hazai ingatlanpiacon nem lehetünk túl igényesek a házak külsejét illetően, mert szerintem még viszonylag  jó környéken is hosszú percekig sétálhatunk, sőt autózhatunk anélkül, hogy egyetlen vonzó épületet látnák, de ez a ház pont üdítő kivétel!

Visszafogott színek, kellemes formák, a kiugró eresz különösen tetszik, mint egy újragondolt tornác veszi körül a házat és árnyékolja a nyári betűző naptól. Bár a leírás erre nem tér ki, úgy tűnik az ablakok is újabbak, ráadásul diszkréten, ízlésesen díszítettek.

A lépcsőház hangsúlyos kialakítása számomra azért is izgalmas, mert emlékeztet egy alsógödi csodás polgári villára:

 

Elhelyezkedés

A ház három szintes, összesen 244 nm, a telek pedig 791 nm. Mivel megkaptam az utca nevét is, ezért azonnal rákerestem a házra a Google térképen, műholdas alkalmazással. Ezt az érdeklődők nagyrésze megteszi, mert ezzel meg lehet spórolni felesleges telefonokat, utakat. A műholdkép jó mutatja a telek arányait, hol helyezkedik el rajta a ház, kb. kik a szomszédok, milyen esetleges kedvezőtlen körülményt felejt el megemlíteni a hirdető (felesleges ilyet tenni, mert nem nézelődőket, hanem vevőt keresünk). Láttunk Szentendrén remek házat, belvárostól 3 percre, csendes utcában, feltűnően jó áron, csak az eladó / ügynök elfelejtette megemlíteni, hogy egy nem is teljesen tisztázott profilú panzió a közvetlen telekszomszéd!

Sok helyen már működik a street view alkalmazás, tehát ott a házat ilyen szinten tudja megnézni az érdeklődő:

A google térkép alapján látjuk, hogy ennél a háznál nincs probléma, egy remek saroktelken fekszik, két kisforgalmú, út találkozásánál, egy kisebb lakótelep mellett, a Google útvonaltervező szerint gyalog 15 percre a belvárostól.

Végignéztem a fényképeket és ezek ragadták meg leginkább a figyelmemet. Pont ilyen kert, terasz és kilátás az, amiért jó valahol lakni!

Klassz, érett kert. Sokszínű, sokféle növény. Én szívesen üldögélnék a teraszon, a gyerekeim pedig kellően kalandosnak gondolnák a helyet.
Igen! Ilyen képeket kell csinálni! Ki ne olvasgatná szívesen az újságot egy pohár borral a kezében ezen a teraszon?
Telitalálat. Pergolás terasz, hatalmas teraszajtóval, nekem jöhetne!
Nem mániám a kilátás, mert az új parcellázású, mezőszéli ingatlanokat utálom, hegy tetején pedig nagyon nem szeretnék lakni. De azért ez így kellemes, sokkal inkább, mint a szomszéd sufnikat nézni körben.

Miért kezdtem a kültérrel és nem a belső részekkel? Mert ezek a kemény tények, amin sosem lehet majd változtatni. Engem tényleg teljesen hidegen hagynak az eladó bútorai, sőt, ha nem vadiúj a ház / lakás, ahol az új beépítések jelentősen növeli az árat (miközben lehet, hogy 10 körömmel kaparnám le őket azonnal), akkor a burkolatok, sőt még a válaszfalak sem tudják elvenni a kedvemet egy hangulatos ingatlantól. Mert ezeket mindig lehet változtatni.

Ennél a háznál egyébként jó átlagos állapotban van minden: akár be is lehet költözni, ha valakinek éppen a vételár áll rendelkezésére. Ráadásul szerencsére semlegesek a színek, fehér csempe, bézs vagy szürke járólapok, fehér konyha. Néhány frissítéssel pedig álomházat lehet belőle varázsolni, ha a vevőnek ez az igénye:

A hálók kicsit színesebbek, de gondolom tisztasági festés nélkül úgysem költözik senki.

A háznak számomra a legnagyobb erőssége az alaprajz: 244 négyzetméter nagyon okosan elosztva!

Földszint
Emelet
Szuterén
  • Földszint: hatalmas egybefüggő, de jól tagolt tér, nappali (32 nm), étkező (12 nm) konyha (10 nm), kamra (2nm). Ezen kívül még egy tágas szoba (vendégszoba, dolgozó, szülői háló?), hozzá egy zuhanyzós, ablakos fürdő. Tágas előszoba, gardróbszekrénnyel. Hirdetőként érdemes kiemelni, hogy a nappaliban dupla belmagasság van (galéria), valamint a nappali két teraszra nyílik több teraszajtóval.
  • Emelet: két normál hálószoba, egy kisebb szoba (dolgozó, vendégszoba, babaszoba, egy gyereknek háló?), sarokkádas fürdő, dupla mosdóval, vécével és bidével, mellette gardróbhelyiség (én lehet, hogy háztartási helyiségnek használnám). A galérián kitűnően lehet teregetni, vasalni, de ez a tér remekül alkalmas dolgozónak, könyvtárnak is.  A közlekedőben további tárolási lehetőséget is ki lehet alakítani (gardróbszekrények).
  • Szuterén: a férfiak szerintem már a pince alapján ajánlatot tennének, mert ott a dupla, fűtött garázs, konditerem, tároló, kamra, gépészet (itt most egy önálló lakrész lett kialakítva: szoba, fürdő, konyha). A férjemnek rögtön beindult a fantáziája, hogyan lehetne ott műhely és zenestúdió is!
  • Lépcső: a szintek között jól járható, betonból készült lépcső van.
Mitől lehetne az eladás még sikeresebb?
  • Fotózás: a hirdetésben érdemes mindig a ház értékének megfelelő fényképeket feltenni, amik legalább olyan szépnek mutatják az ingatlant, mint amilyen az életben! Itt a belső képek elég fakók, noha a célunk az, hogy a hirdetések közül kiugorjon a mi lakásunk, házunk.
  • Végig kell gondolni az összes előnyös tulajdonságot, ami eladja a házat, és azokat hangsúlyozni kell a hirdetésben. Itt: fekvés, elhelyezkedés, saroktelek, kiváló elrendezés, remek kert, aszfaltos utca.
  • Alaprajz: hacsak nem végzetesen rossz, akkor tegyük fel. Ha pedig ilyen remek, mint ennél a háznál, akkor főleg ne rejtegessük. Ne érezzük úgy, hogy ezzel kinyitottuk az ajtónkat idegenek előtt, hanem arra gondoljunk, hogy el akarjuk adni az ingatlant, mi lehet ebben segítségünkre!
Ami hiányzik: a ház pontos műszaki leírása. Szigetelés, ablakok, gázkazán típusa, hogyan állítjuk elő a meleg vizet, energetikai tanúsítvány. Ezeknek a kérdéseknek sokkal nagyobb a jelentőségük, mint annak, hogy tetszik-e a fal színe és a burkolat a fürdőben.
Neked is van kérdésed? Írj a Facebookon vagy a lakasszabo@gmail.com címre!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!