Lakjunk jól!

Napfény, levegő, madárcsicsergés: fontosak a külső terek!

Mivel van két kicsi gyerekünk, mindenképpen a kertes létet gondoljuk élhetőnek. Nyaralónk valószínűleg sosem lesz, és a családban sincs igazán olyan hely, ahová el lehetne menekülni a városból.

A kertet úgy tudtuk megteremteni, hogy az óbudai három szobás lakásunkat egy agglomerációban lévő közepes állapotú, közepes méretű ikerházra cseréltük. Ott még nem tartunk, hogy a saját házunk táját tudnánk betenni dekorációnak, de reméljük előbb-utóbb innen is tudok majd jó példát hozni.


Nem tudok olyan életformát elképzelni, hogy valakinek ne legyen szüksége külső térre! Ehhez képest itthon ezerszámra épültek és épülnek olyan lakások, ahol még egy 2 négyzetméteres erkély sincs. Pedig egy fiatalnak, párnak, idősebbeknek ez éppen elég külső tér lehetne esti lazításhoz, olvasgatásra, kiváló helyszíne hangulatos reggelinek, vacsorának.

Ha nem is olyan kicsi az erkély!
Képek forrása: Otthonkommandó

Update: erről a témáról egy mai blogbejegyzésben még többet olvashatsz!

Vagy egy hangulatos belső udvar.

Sőt, parkokból sem állunk olyan jól (mint a londoniak – lásd Sztárom a párom / Notting Hill), hogy a szerencsésebb címmel rendelkezők csak leugorhatnának kávéval és egy könyvvel, ha szépen süt a nap.

Bár nálunk a városi kertek nem annyira jellemzőek, mint pl. a sokszor emlegetett Angliában, viszont új építésű társasházakhoz, sorházakhoz, ikerházakhoz elég gyakran adnak olyan kerteket, amelyek méretével a tulajdonosok nehezen boldogulnak.

A legfőbb probléma általában az intimitás teljes hiánya. Nem azért veszünk kertes ingatlant, hogy a szomszédok érdeklődő tekintetétől kísérve együnk, napozzunk, neveljük a gyerekeket, stb.

Nekik is ajánlom a Spektrum Home műsorán ilyenkor “tavasszal” nagy sikerrel futó Mit ültet Matt? (eredetiben The City Gardener) c. sorozatot. Igazán nem szeretném megsérteni a hazai kertészeket, de odaát valahogy máshol tartanak a kerttervezésben, vagy nagyon más várnak a megrendelők (is).

Néhány apró, városi paradicsom, képekben:

Egy kis kitérő, mert szerintem a télikert egyrészt nem külső tér, másrészt pedig nem is való a mi éghajlatunkra, hiszen télen-nyáron használhatatlan, sőt igazából még tavasszal és ősszel is csak ritkán.

Angliában egész évben 10 és 25 fok között van a hőmérséklet, el tudom képzelni, hogy arrafelé kellemes kiülni egy télikertbe, ha végre kisüt a nap.

Ezzel együtt sokszor lehet ábrándozós hangulatképeket látni lakberendezős oldalakon. Az üvegezett tetejű toldásokat kerüljük, a legjobb házat is képes kompletten elrontani odabiggyesztett műanyag rettenet. Persze más a helyzet, ha a télikertet már eredetileg is hozzátervezték a házhoz:

Egyébként itthon van kiváló megoldás erre, úgy hívják, üvegezett veranda. Remek zsilip a ház és a  kert között, főleg, ha nyáron lehet árnyékolni. Télen ott lehet tárolni a növényeket, gyerekes családoknál pedig kincset érhet egy olyan hely, ahová a felöltöztetett gyerekeket ki lehet küldeni a sárban fetrengés és a megsülés réme nélkül.

Ha már veranda, akkor nagy kedvencem az üvegezés nélküli változat!

És a hagyományos, magyar megoldás, azokból az időkből, amikor még tudtunk építkezni: tornác a ház déli oldalán:

Mostanában egyre divatosabbak, az átmeneti terek, köszönhetően a kiváló minőségű és persze méregdrága ajtóknak. Kétségtelenül szuper, bár azért nyáron a legyek, szúnyogok, augusztus végétől pedig az egerek miatt nem fogunk sarkig tárt ajtókkal élni!

Kép forrása: Széplak

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van kertünk, akkor érdemes felmérni, hogy azt a családból ki és mire fogja használni?

Ha csak felnőttek laknak a házban, akkor pihenni a teraszon fogunk (legyen fedett!), a kertben lehet sütögetni és/vagy enni, olvasgatni, napozni.

Hány ilyen régi családi bútor került kidobásra? Most meg veszik a vintage-t jó sok pénzért!

Nem vicc, hallottam már olyan városi kiköltözőkről is, akik akár kertészkedést, sőt veteményezést is terveznek. Például konditerem, jóga helyett. Én is mosolygok a szomszédasszonyon, hogy mire mi kikászálódunk az ágyból, ő már kigazolta a teljes veteményest, de lehet, hogy inkább utánoznom kellene?

Kép forrása: Dekorella

Ha vannak gyerekek, akkor ők tavasztól őszig a kertben fognak élni, de nem tekintik szentségtörésnek azt sem, hogy télen is jelentős időt töltsenek kint, nyakig hóban.

Kép forrása: Otthonkommandó

Ha kertészkedünk, vagy gyerekeink vannak, akkor különösen hasznos lehet egy ilyen házikó a kert végében:

És ha nincs kertünk, teraszunk, sőt még erkélyünk sem? Akkor jöhet igazán jól valami ilyesmi a környéken:

Károlyi-kert, Belváros
Városliget
Alsógöd
Fenti képek: Vác
Kép forrása: Wein Krisztina-Weinber Anita

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!