Lakjunk jól!

Home-staging, azaz ráncfelvarrás vagy ingatlanfelkészítés

Ha ingatlant akarunk eladni, akkor az otthonunk családi fészek helyett árucikké válik. Annak érdekében, hogy a mi portékánk legyen a legszebb a piacon, tegyünk meg mindent! Ez az ún. home-staging, azaz ingatlanfelkészítés.

A felkészítés lényege: ilyen volt, ilyen lett! Sajnos van olyan eladó, aki úgy árulja, sőt fényképezi a lakást, mint ahogy az első képen látjuk.
A felkészítés azt jelenti, hogy az ingatlanból hozzuk ki az állapotának megfelelő maximumot.

felújítandó lakást lehetőleg ürítsük ki, ha van normális állapotú bútor, abból néhányat (ülőgarnitúra, ágy, szekrény, étkező, tálaló) esetleg bent lehet hagyni, hogy a vevő lássa, melyik helység mire szolgál. Teljes katasztrófa: meghalt a nagyi, áruljuk a lakását és mindent úgy hagyunk, ahogyan ő letette. Ez a feeling kevés érdeklődőt fog vonzani! Ha felújítandó lakást adunk el, mindig takarítsunk ki alaposan, hiszen a lakás úgyis kopott, elhasznált, legalább koszos ne legyen. Ne higgyük azt, hogy úgysem látszik!

Nem kell sokat törni a fejünket: legjobb a teljes kipakolás és a kínos tisztaság. Így a vevő azt látja, amit kell: napfényes, tágas lakás, szép parkettával.
Csillog a parketta, ragyog a nap. Bár felújítandó, mégis barátságos.
Ha a lakással nem érdemes semmit tenni, akkor felhívhatjuk a figyelmet a szép részletekre: pl. de jó lesz ezt látni reggel, ha kilépek az ajtón!

A közepes állapotú lakásban maradjanak a bútorok, minden felesleges tárgyat dobozoljunk be, a hibákat javítsuk, a lakás állapotát lerontó részletek cseréjén gondolkozzunk el. Tehát tisztasági festés fehérre, csöpögő csapok, törött vécédeszka helyett új, stb.

A bemutatott lakásról az jut eszünkbe, hogy milyen kellemes. Egyértelműen a tulajdonos pakolta össze, az ingatlanos a fotózással semmit nem tett hozzá…

Azért itt az asztalról jó lett volna lepakolni néhány oda nem illő kozmetikai szert.
Mit látunk? Egy jó méretű, nagyon világos hálószobát. Bármit bele lehet képzelni, a tipikus üres vászon.

Újszerű állapotú lakás: a bemutatási állapot minél inkább hasonlítson egy mintalakásra. Bizonyos értéken felül (kb. 30 millió forint) már százezres nagyságrendű javításokat is érdemes mérlegelni, nehogy a vevő azt gondolja, hogy a lakást fel kell újítani, mert akkor vesztes helyzetben vagyunk!

A mellékelt példa csillagos ötös! A tulajdonos árulja és kifogástalanul készítette fel a lakást + a fotók is jó, bár amatőr képek. Teljes rend, semmi kacat, a konyha, a fürdő makulátlan, látjuk az értékes berendezéseket, minden bent van, amit egy modern lakástól elvárunk. Ha már home-staging: a 2. képen az előtérben lévő üres polcok szebbek lennének néhány könyvvel, vázával!

Az üres komód elég fura!

A ráncfelvarrásról természetesen lehet az eladók, vagy a vevők szemszögéből beszélni.

Az érdekek, és így a tanácsok is homlokegyenest különböznek!

Elsőként nézzük a vevőket:

 • Láss túl a hibákon, koncentrálj a tényekre: méret, beosztás, fekvés, benapozottság, környék.
 • Ne csábulj el azért, mert valaki virágot tett az asztalra!
 • Ha kevés a pénzed, ne fizess azért, mert valaki már kitalálta a lakást előtted! Lásd Álomház c. adás, Spektrum Home!
Ez egy tökéletes konyha, úgy ahogy van!
És az állítólagos felkészítés után… Be ne dőljünk annak, hogy valaki felrakott két cserép zöldséget az asztalra! Ez nem ingatlan-felkészítés, hanem átverés.
Ha te vagy az eladó:
 • Az ingatlant árucikknek tekintsd!
 • Ennek megfelelően tüntess el mindent, ami akadályozza az eladást, tegyél oda mindent, ami segít ebben. Az a célod, hogy hamarosan már ne a te lakásod legyen!
 • Ha ez egy kereskedelmi tevékenység, akkor fontold meg, érdemes-e beletenni 50 ezer forintot annak érdekében, hogy félmillióval többért lehessen eladni, vagy a mostani nehéz helyzetben ne kelljen hónapokig-évekig várni az eladással! Nem az a kérdés, nekünk mire van szükségünk (az eladandó lakásban kb. semmire), hanem a jó árat milyen kisebb fejlesztésekkel tudjuk elérni?
 • Ne újítsd fel a lakást kifejezetten az eladásra, hacsak nem vagy építész, lakberendező, ingatlanfejlesztő, vagyis viszonylag jól tudod mitől döglik a légy! Az átlagos eladó által eszközölt fejlesztések valószínüleg nem térülnek meg, sőt kerülni fognak a vevők, mert ők más falszínt, burkolatot, konyhát, elrendezést akarnak, és nem fognak azért fizetni, hogy leverjék a te drága csempédet a falról, sőt a konyha és a kisszoba is helyet cseréljen.

A home-staging tényleg amerikai találmány és azt gondolom sok olyan része van, amit mi itthon nem fogunk alkalmazni:

 • nem fogunk bútorokat bérelni,
 • főleg műalkotásokat nem,
 • az összeg is nagyon korlátozott, amit erre a témára tudunk fordítani.

Mi az, amit tudunk használni?

Funkcionális berendezés kialakítása, ami nem akadályozza a közlekedést, megmutatja mire alkalmas a helység.

Személyes ízlés eltávolítása. Ez a legnehezebb kérdés, mert a legtöbb ember meg van győződve arról, hogy az ő ízlése bizony tökéletes. Sajnos nem az. Olyan ingatlanok szimpatikusak azonnal, amelyek semlegesek, illetve harmonikus pasztell színekkel vannak kialakítva. Kerülendők az élénk színek, állatminták, sajátos dekorációk (erotikus, vallási, politikai képek, jelképek), a túl sok családi fotó.
A festés tényleg sokat segített. De az a szörnyű bokréta nagyon nem kellene oda!

Definiáljuk a tereket! A hálószobában legyen dupla ágy, két éjjeliszekrény, ruhásszekrény, az étkezőben asztal, felette lámpa, körülötte székek, a nappaliban kanapé, ahonnan látszik a tévé, stb. Semmiképpen ne legyen rumliszoba a házban!

A lehetőségekhez képest legyenek a helységek letisztultak!

Ez sem rossz, hiszen ott a dupla mosdó, meg a beépített tároló.
De ez meg tökéletes.
Ez borzalmas.
Főleg, ha lehetne ilyen is!
Állattartók figyelem: rossz hír, de a legtöbb vásárló számára az állatok nyomai (szag, stb.) annyira visszataszítóak, hogy esetleg még a komplett felújítást sem tartják elégségesnek ennek eltüntetésére. Kutyaszőr, macskaalom, rágcsálók ketreccel a legrosszabb ómenek!

A túlméretezett bútorok eltüntetése. Alapvetően ne vegyünk túlméretezett bútorokat! Ronda a hatalmas ülőgarnitúra (ha még ráadásul bőr is, sőt faragott is, sőt cirkalmas is, az már a totális rettenet), a kis belmagasságú lakásban a hatalmas étkezőszék, kitalálták már a kinyitható asztalt, ne kerülgessünk egy óriást. Sok tulajdonos nem hiszi el, hogy az ilyen bútorok miatt kicsinek tűnik a lakás! Ha kicsi a nappali a komplett  három részes ülőgarnitúrához, akkor szabaduljunk meg egy részétől, csukjuk be az étkezőasztalt, a pótszékeket vigyük a pincébe, stb.

Bár itthon ez szerintem kevésbé jellemző probléma, de kerüljük a kopár tereket!

forrás: kedvenc otthon

Végül, de nem utolsósorban egy nagyon fontos kérdés: ki készítse fel az ingatlan?

 • Ha meg tudsz birkózni a feladattal, akkor te magad!
 • Nézz lakberendezési újságokat, blogokat, műsorokat. Bár ezek is tele vannak unalmas, vacak lakásokkal, azért ha a tiéd már úgy néz ki, mint azok, akkor jó úton jársz.
 • A legjobb műsor a témában talán a Spektrum Home Elad-lak /The stagers c. sorozata. Nem csak akkor érdemes nézni, ha a lakást akarunk eladni, mert átrendezéshez, sőt berendezéshez is remek ötleteket ad, főleg ha a szeretjük a földszíneket.
 • Ha semmi érzéked ehhez, akkor keress olyan barátot, kollégát, akinek megy az ilyesmi.
 • Bizonyos értékhatár felett pedig bízz meg egy lakberendezőt, mégpedig olyat, akinek tetszenek a munkái!

Ha szívesen olvasnál még a témáról, leginkább egy itthoni eladó ház felkészítését ajánlom A mi otthonunk c. lakberendezési magazin cikkével.

Neked is lenne kérdésed? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pogány Judit says:

  Nekem is kedvencem az EladLAk, már többször megnéztem. Egy idő után feltűnt, hogy miért tudták tágasan és esztétikusan berendezni a tereket: szekrényeket sehová sem raktak. Márpedig kevés lakásban volt beépített szekrény.Aztán az új tulajdonos hozza a bútorait és csodálkozik, hogy azokkal miért nem olyan a térérzet, mint amilyen a bejáráskor volt.Vagy rosszabb esetben el sem férnek a szekrényei. Szóval alaposan átverték.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!