Lakjunk jól!

Ideális ház Szabóéknak

Milyen az ideális ház?

Összeírtad már egyszer, milyen lenne az ideális ház neked/családodnak? Most nem a lottó ötösre gondolok, hanem csak egy kényelmes vásárlásra.
Íme a Szabó-lista:
Nekem az igazi egy régi, az 1920-as, 30-as években épült villa lenne, Budapesttől északra, a Dunánál. Nagy belmagasság, nagy szobák, klasszikus elrendezés, szép építészeti elemek. Eredeti, nem toldozgatva, és lehetőleg minél kevésbé “felújítva”.  De legyen alkalmas a felújításra, azaz a szerkezet legyen stabil. Vagy éppen ellenkezőleg: egy modern, de barátságos passzívház, hatalmas üvegfelületekkel, sok természetes fénnyel.
Szabó urat kevéssé érdekli mindez: ne lássa a szomszédot, kölcsönösen ne hallják egymást, legyen zeneszoba, műhely, és nem bánná, hogy ennyi ősz hajszállal a fején végre nem kellene télen fél órát kapargatnia a kocsit reggelenként. Tehát nekem ebből a szempontból (is) az ideális férj. Nagy hátrány lenne, ha ő is tudna most írni egy bő oldalt az elvárásairól.
Emeletes, vagy földszintes? Mindeképpen olyan házat szeretnénk, amiben a mostani életvitelünk szempontjából legfontosabb helyiségek a földszinten vannak: nappali, konyha, fürdő, hálók. A lépcsőzés pocsék dolog. Lehet felső szint (lehetőleg nem tetőtér), ahol még további két szoba van fürdőszobával. Viszont nem erőltetném feltétlenül a teljesen földszintes elrendezést, mert túl messze lehetnek a helyiségek, a kamasz gyerekeknél nem hülyeség, ha egy komplett emelet választ el bennünket, illetve vajon a mai világban tudnék-e sarkig tárt erkélyajtó mellett aludni forró nyári éjszakán a földszinten?
Mekkora ház az ideális? Ha egy ház jó, akkor 120-160 nm bőven elég lehetne egy kétgyerekes családnak, lakótérnek. Előnyös, ha az elrendezés alkalmas későbbi funkcióváltásra (pl. gyerekszobát ketté lehet választani, helyet cserélhetnek a gyerekszobák a dolgozóval, vendégszobával – amint már írtam, van egy kor, amikor jobb a több lépés távolság).
A Németh László villa Gödön. Klasszikus elrendezés, ma is kiválóan megfelel, bár egyes helyiségek talán helyet cserélnének.
Milyen helyiségek kellenének nekünk az ideális otthonunkban?
 1. nappali,
 2. konyha,
 3. legalább 3 hálószoba,
 4. egy vendég/dolgozószoba,
 5. két fürdőszoba,
 6. lehetőleg külön vendégvécé,
 7. kamra,
 8. háztartási helyiség,
 9. garázs,
 10. műhely,
 11. szeparált vagy hangszigetelt zeneszoba.

A házunk a kívánságlista 60%-át teljesíti, elégedettek lehetünk!

Előszoba: mi van? Ki az az őrült, aki álmai házát az előszobával kezdi? Ha nincs egy kertes, családi házban előszoba, akkor az a ház nem fog működni. Az előszoba legyen nagy, egy csomó kabátakasztóval (gyerek és felnőtt magasság), cipőspolccal, éppen nem használt kabátoknak szekrénnyel, hellyel a táskáknak és mindenképpen legyen ülőke, hogy felvegyük/feladjuk a cipőket. És mindenekfelett legyen tisztítható, kicsit leplezze is a koszt. Mind a téli hideg, mind a fentiek ellenére állandó csatatér miatt jó, ha ajtó választja el a többi helyiségtől.

Nappali: ami kapcsolatban van egy étkezőkonyhával, de a kettő elválasztható. Ne lássunk a kanapéról a mosogatóba. Ne legyen a nappali hatalmas, de az ülőrészen kívül még férjen el egy (bővíthető) étkezőasztal. Manapság túl sokat várnak a háziasszonytól: készítsen többfogásos vacsorákat úgy, hogy közben a konyha bemutatóteremre hasonlít. Ilyen elvárás régen sosem volt! A parasztok a konyhában éltek, de nem a dizájn volt a középpontban. A polgári családokban a konyhán főztek (a cselédek),  és a szalonban tálaltak. Az ebédlő amúgy multifunkcionális: lehet alkalmi dolgozó, leckeíróhely, itt lehet társasozni, jelmezt készíteni, stb. A nappalinak legyen kijárata a kertre. Legyen nagyon világos, több irányba is nyíljanak ablakok. Tájolási elvárásom nincs, a nyugati fekvést általában nem csípem, megfájdul a délutáni naptól a fejem.
Wein Krisztina lakberendező otthona
Forrás: Lakáskultúra
Konyha: nagy munkarésszel és akkora asztallal, ahol a szűk család elfér. Mindenképpen lehessen a konyhában enni, a gyerekek minden alkalommal egy komplett szemétdombot termelnek az asztal alá, rosszabb napokon meg is locsolják almalével. Nem vágyom ilyesmire a nappaliban. Világos, kijárattal a kertre, teraszra. Legyen nagy, hideg kamra és nyílhat innen a háztartási helyiség is. Szeretnék egy keleti fekvésű konyhát, ahová reggel besüt a nap.
Bárdos Zsuzsa tervezte, forrás: Széplak
Szülői háló: nem kell hatalmasnak lennie, de egy nagy ágy két kényelmes éjjeliszekrénnyel férjen be, persze egy olvasósarkot azért nem bánnék, és legyen gardrób(szekrény) a szülői ruhatárnak. A keleti tájolás itt is fontos lenne, nincs annál jobb, mint a reggeli napfényre ébredni (nyáron lehet árnyékolást használni). Ha van kijárat a kertbe, saját terasz, az már-már álomszerű.
A szülői fürdő nagy ajándék, mondhatni egy oázis gumikacsák, berregő halacskák, szétdobált ruhák nélkül. Nagy zuhany, dupla mosdó, vécé, bidé, persze ablakkal.
Lakberendező Bárdos Zsuzsa, forrás: Széplak

Gyerekszoba: az ideális házban egy később kettéosztható nagy (18nm+) gyerekszoba van. Világos, de semmiképpen nem keleti fekvésű. Kisgyerek esetében a szülők mellett. Még a közvetlen átjárás is hasznos lehet. Vidám, mobilis, gyerekparadicsom. Semmi drága cucc, 5 évente cserélődik a berendezés.

Dolgozó: nálunk kétfős dolgozó lenne ideális, külön asztalokkal, közösen használható eszközök középen (nyomtató, stb.). Ideális esetben a dolgozó és a vendégszoba a jelenlegi életszakaszunkban nem lenne közös helyiség, mert rendszeresen alszik nálunk valaki és használjuk is a dolgozót üzemszerűen. Két fotel, vagy egy kanapé azért kényelmes lehet. Ha itthon tanítanék, akkor egy asztal négy székkel is jól jöhetne. Hasznos, ha a dolgozó a ház bejárathoz közeli részében helyezkedik el, bár ez most nem szempont nálunk, de csomó olyan helyzetet el tudok képzelni, mikor fontos lehet.

Vendégszoba: dupla ágy, vagy kihúzható, komód, szekrény, tévéadásra is alkalmas számítógép. Nálunk rendszeresen visszajáró kedves vendégek vannak (nagyi, nagy testvér), jó lenne nekik kényelmes szobát biztosítani, ahol tárolhatják is a rendszeresen használt holmikat.

Családi fürdőszoba: bár én ezt inkább a vendégeknek és a gyerekeknek ajánlanám fel. Kád, ha van hely zuhany, vécé, dupla mosdó. Külön vendégvécé kézmosóval az előszobából kötelező. A gyerekeim vécéhasználati szokásaival jobb nem sokkolni minden betérőt.

Fotó: London Katalin

Háztartási helyiség: mosó- és szárítógépnek, áztatásra alkalmas mosogatónak kialakított hely, tároló a vasalandónak, vasalódeszka, akasztók. Szárításra fregolik (pl. a plafonon). Minden háztartási eszköznek tárolóhely: porszívó, vegyszerek, felmosók, stb. Mindenképpen világos, szellőző helyiség, semmiképpen nem pincében, hanem a hálószobákkal egy emeleten, vagy a konyha mellett.

panyi_hth

forrás: nemart decor

Kert: sokan úgy vesznek családi házat, mint ahogy mi vettünk. De jó, van kert! Na de milyen a jó kert? Ha van kisgyerek, akkor lehessen körberohanni a házat. A ház mellett legyen szilárd burkolatú út, hogy körbe is lehessen motorozni, biciklizni. Legyen napsütötte és árnyékos is. Ne lássanak be a szomszédok. Hatalmas bónusz, ha vannak régi, nagy fák. Legyen hely játszóhelynek, sütögetésnek, egy medencét felállítani nyáron, moderáltabb focimeccsre (ne az ablak alatt). Méret: 500 nm alatt szűkös, 300 alatt szinte használhatatlan (kivéve, ha remek kialakítással valahogy mégis szeparált. De óvodás gyerekek is hamar kinövik, mert nekik nem napozásra és üldögélésre kell). 1500 nm felett pedig kezd hatalmas kihívás lenni, hacsak nem vagyunk elég lazák és hagyjuk, hogy kibontakozzon a természet ( a szomszéd esetleg elátkoz minket).

kertipad10

Fotó: London Katalin
Garázs: két autónak, hogy szükség esetén pl. műhely funkciót is ellásson. Nem kell, hogy a házból nyíljon, viszont ne legyen a pincében.

Zeneszoba, műhely: hangszigetelt, tőlem messze, külső épületben, pincében. A részletekről kérem, kérdezze Szabó urat.

design,interior,workspace,workstation-ad88be4c6ecc47f19b0ab8bb35e0bd64_h

Ha én lennék az ingatlanos, akkor a vevőkkel biztosan lefuttatnék egy ilyen kérdőívet.

Neked mi a kedvenced?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Andrea Nemeth says: (előzmény @Lakjunk jól)

  Megnyugodtam, redőny lesz, és van a szobán nem keleti erkélyajtó, majd onnan jön a fény. Köszönöm!

 2. Mert a gyerek ébred elsőnek:) Persze ez attól függ, hány éves gyerek, egy kamasznál direkt hasznos, ha még délelőtt felébred. Egy egyévesnek nehéz elmagyarázni, hogy drágám, még csak öt óra, aludj! Ezen csak egy redőny segít, de a gyerekeim hozzám hasonlóan nem bírnának egy teljesen lesötétített lakásban aludni.

 3. Andrea Nemeth says:

  Miért nem jó a keleti fekvésű gyerekszoba? Természetesen nekem olyan van 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!